Moskva izlazi iz nuklearnog sporazuma, pristižu reakcije

21.02.2023.

Zadnja izmjena 22:09

Autor: HRT/A.V./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak u svom obraćanju parlamentu da će nastaviti rat u Ukrajini i optužio je NATO savez na čelu sa SAD-om da raspiruje sukob u pogrešnom uvjerenju da može poraziti Moskvu u globalnom ratu, a također je objavio i da obustavlja sudjelovanje u Novom START-u. Ujedno je pozvao ruske vlasti da budu "spremne na nuklearne probe" ako to Washington prvi učini.

Vladimir Putin je poručio ruskoj političkoj i vojnoj eliti da će Rusija "pažljivo i dosljedno rješavati zadaće s kojima se suočava". Također je objavio da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu sa Sjedinjenim Državama koji ograničava strateške nuklearne arsenale dviju strana. Međutim, istaknuo je da to nije povlačenje iz sporazuma.

Oprečna mišljenja Rusa o Putinovom govoru 


Građani Rusije pratili su govor predsjednika Putina o stanju nacije.

- Rusija je vrlo moćna i velika država, ima golem broj mogućnosti. Ako su negdje vrata zatvorena, Rusija je zemlja koja će pronaći nova vrata, sto posto, sigurno, poručila je Ana iz Moskve.

- Čovjek je već krenuo protiv čovječanstva, protiv progresa, i neće stati, ništa ga neće zaustaviti. Ne znam što ga može zaustaviti, ističe Vladimir.

video thumb

Stoltenberg žali zbog Putinove odluke


- Žalim zbog odluke koju je danas objavila Rusija da suspendira sudjelovanje u sporazumu Novi START, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg  na zajedničkoj novinskoj konferenciji s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i šefom europske diplomacije Josepom Borrellom.


- Predsjednik Putin je taj koji je započeo ovaj imperijalni osvajački rat... Kako je Putin danas jasno dao do znanja, on se priprema za još ratovanja... Putin ne smije pobijediti... To bi bilo opasno za našu vlastitu sigurnost i cijeli svijet, rekao je Stoltenberg, pozivajući Moskvu da ponovno razmisli o svojoj odluci. Više nuklearnog oružja, a manje kontrole naoružanja čini svijet opasnijim, naglasio je.

Stoltenberg je rekao i da je "sve više zabrinut" zbog moguće vojne potpore Kine Rusiji u ofenzivi u Ukrajini.

Borrell: Rusija ruši sustav sigurnosti


Josep Borrell je rekao da je najava Rusije "još jedan dokaz da ona ruši sustav sigurnosti izgrađen iza Drugog svjetskog rata" te također izrazio zabrinutost Zapada da bi Kina "mogla razmotriti pružanje smrtonosne pomoći ruskom ratu u Ukrajini", piše AFP.


Potvrdio je da mu je njegov kineski kolega Wang Yi kazao da Kina ne opskrbljuje oružjem Rusiju i da to nema namjeru raditi te naglasio: "Moramo ostati oprezni".


Blinken: Objava Rusije "duboko nesretna i neodgovorna"


- Objava Rusije da suspendira svoje članstvo je duboko nesretna i neodgovorna. Pažljivo ćemo pratiti što Rusija konkretno čini. Naravno da ćemo se pobrinuti da u svakome slučaju budemo spremni štititi sigurnost naše zemlje i sigurnost naših saveznika, izjavio je u Ateni američki državni tajnik Antony Blinken.

Blinken je ostavio otvorena vrata za pregovore u bilo koje vrijeme i poručio: "Ostajemo spremni za razgovore s Rusijom o ograničenju strateškog naoružanja, neovisno o svemu drugome što se događa, bilo u svijetu ili u našim odnosima. Svijet očekuje od najvećih nuklearnih sila da se ponašaju odgovorno".

Tihomir Vinković izvijestio je iz Bruxellesa za Dnevnik HTV-a o odgovorima Putinovo prozivanje NATO-a kao krivca za rat u Ukrajini, ali i na najavu povlačenja Rusije iz sporazuma Novi START.

- Prva reakcija bila je, slučajno ili ne - iz sjedišta NATO-a gdje se održavao sastanak s ukrajinskog ministra Kulebe, visokog predstavnika Borrella i glavnog tajnika NATO-a Stoltenberga koji poslje Putinovog govora nije morao upotrebljavati nove fraze. Ponovio je ono što govori već godinu dana - da NATO nije izazivao Rusiju i da Ukrajina nije Rusiji bila prijetnja, poručio je.

Stoltenberg je kazao da Putin, time što gomila snage na granicama Ukrajine i sustavno napada tu zemlju te odbija pregovore - pokazuje da mu do mira nije stalo.


video thumb

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio je Putinove optužbe Zapada "u najmanju ruku apsurdne". 

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak ističe da je Putin u svom govoru "pokazao svoju konfuziju i irelevantnost".

- Vjerujem da svaki od Putinovih "Brežnjevljevih govora" u kojima on iznosi svoju namjeru da počini zločin protiv Ukrajine, njegovog plana za genocidni rat, treba pažljivo proučiti u okviru posebnog suda i dati mu ili pravnu ili medicinsku stručnu definiciju. Nikakve druge reakcije nisu potrebne, napisao je Podoljak na Twitteru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!