Moskva kreće u novi propagandni rat

17.04.2022.

14:09

Autor: Željko Raić/Dnevnik u podne

Igor Konašenkov

Igor Konašenkov

Foto: - / Shutterstock

Ruska vojska pojačava napade na istoku zemlje, regija Donbas meta je ruskih zrakoplova i teškog topništva. Mariupolj, grad heroj - mjesto u kojem se odlučuje koliko će ruska agresija biti uspješna. Moskva kreće u novi propagandni rat.


- Moral i psihičko stanje okupatora na niskim su razinama. Rusi borci svakodnevno se žale da nema dovoljno vojnika koji bi ih trebali zamijeniti, žale se na opremu koja se neprestano kvari te na lošu kvalitetu hrane i goriva, odgovorio je glasnogovornik glavnog stožera ukrajinske vojske Oleksandr Šputun.

Prema posljednjim podacima, odnos snaga ide u rusku korist. Naime, pet ih je puta više u odnosu na ukrajinske vojnike. Pa zato ne iznenađuje što mnogo Ukrajinaca ostavlja svoje obitelji i kreće prema istoku zemlje.

- U ovom nametnutom ratu mi ćemo pobijediti, i to je svima jasno. Ne zbog oružja, nego zbog naše snage, našeg inata i naše volje. Borimo se za svoju zemlju, branimo obitelji. Mi nismo vojnici, mi postajemo heroji koji brane zemlju od nasilnika, riječi su Zahara, ukrajinskog dobrovoljca.

I dok traju borbe, diplomacija potiho pokušava dovesti obje strane za zeleni stol. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan opet vrlo aktivan, pokušava ponoviti onaj prvi uspješni susret iz Istanbula. No poruka iz Kijeva ovaj put i nije onakva kakvu je očekivao.

Abramovič otputovao u Kijev

- Onog trenutka kada se završe borbe, kada će rat biti gotov, to će biti vrijeme za diplomaciju. Ne razumijem, ruska strana želi rješavati probleme preko diplomatskih kanala, a istodobno vodi agresivni osvajački rat. Pa to rade samo zato da bi osvojili više teritorija. Dok se vodi rat, nema mjesta za diplomaciju - ne vidim nijedan dobar razlog za neki novi susret, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

No ruska strana, čini se, ovaj je put mnogo više zainteresirana za nove diplomatske susrete pa je, prema posljednjim informacijama, neslužbeni ruski izaslanik - vlasnik Chelseaja, milijarder Roman Abramovič otputovao u Kijev kako bi pokušao obnoviti rusko-ukrajinski dijalog.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!