Moskva: Odluka Njemačke o isporuci oružja Ukrajini nečuvena

28.02.2022.

20:52

Autor: P.F./Hina

Naoružanje

Naoružanje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Moskva je priopćila da je odluka Njemačke o isporuci oružja Ukrajini nečuvena, dok ruske snage nastavljaju svoju ofenzivu na bivšu sovjetsku republiku.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u subotu da će Njemačka poslati Ukrajini 1000 komada protutenkovskog oružja i 500 projektila Stingera iz njemačkih zaliha kao pomoć u obrani od Rusije.

- Ova nečuvena gesta opravdana je 'borbom Ukrajine za slobodu i neovisnost', kao i 'prijetnjom' koju naša zemlja navodno predstavlja europskoj sigurnosti, priopćila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Njemačka je odobrila i dostavu 400 ručnih raketnih bacača iz Nizozemske u Ukrajinu, a dopustila je i Estoniji da Ukrajini preda stare istočnonjemačke haubice. Finska je kupila haubice 1990-ih nakon pada Berlinskog zida i poslije ih prodala Estoniji. Države koje drugim zemljama žele predati oružje koje su uvezle iz Njemačke moraju najprije dobiti dozvolu Berlina.

Njemačka već dugo ne izvozi oružje u ratna područja, što je politika koja proizlazi iz njezine krvave povijesti u 20. stoljeću i njome izazvanog pacifizma.

Odluka njemačke vlade predstavlja promjenu smjera u njemačkom stajalištu prema ukrajinskoj krizi. Vlada je dosad odbijala dostaviti oružje Ukrajini jer se radi o zoni sukoba. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!