Putin u govoru optužio Zapad za rat protiv Ukrajine

21.02.2023.

Zadnja izmjena 11:48

Autor: M.Š./HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Dmitry Astakhov/Pool / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je godišnje obraćanje parlamentu, samo nekoliko dana prije godišnjice invazije na Ukrajinu. Zastupnicima Dume i Vijeća Federacije poručio je da je za rat i agresiju kriv isključivo Zapad. Agresiju na Ukrajinu nazvao je prijelomnim povijesnim događajem za čovječanstvo. Rekao je da će ratne veterane pretvoriti u privilegiranu skupinu a ponovio je i niz laži koje servira Rusima poput kulturnog aspekta rata sa Zapadom koji je optužio za izopačenost zbog seksualnih sloboda. Nakon govora Putin je odlučio da Rusija izlazi iz nuklearnog sporazuma.


Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u svom obraćanju parlamentu da će nastaviti rat u Ukrajini i optužio NATO na čelu sa SAD-om da raspiruje sukob u pogrešnom uvjerenju da može poraziti Moskvu u globalnom ratu, a objavio je i da obustavlja sudjelovanje u Novom START-u.

Poručio je ruskoj političkoj i vojnoj eliti da će Rusija "oprezno i dosljedno rješavati probleme s kojima se suočava".

Također je objavio da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu sa Sjedinjenim Državama koji ograničava strateške nuklearne arsenale dviju strana.

- U tom smislu prisiljen sam danas objaviti da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu o strateškom ofenzivnom naoružanju, rekao je Putin zastupnicima.

Međutim, istaknuo je da to nije povlačenje iz sporazuma.

video thumb

Osim obećanja o nastavku rata i upozorenja Zapadu na globalnu konfrontaciju, Putin je pokušao i opravdati rat rekavši da je Rusiji bio nametnut te da razumije bol obitelji onih koji su pali u borbi.

- Sam narod Ukrajine postao je talac kijevskog režima i njegovih zapadnih gospodara, koji su zapravo okupirali tu zemlju u političkom, vojnom i ekonomskom smislu, rekao je ruski predsjednik.

- Oni lokalni sukob namjeravaju pretvoriti u globalni. Upravo tako mi sve to shvaćamo i u skladu s tim ćemo i reagirati jer u ovom slučaju riječ je o postojanju naše zemlje.

Prema njegovim riječima, Rusija je željela riješiti problem Donbasa mirnim putem, ali su joj zapadne zemlje pripremile "drugačiji scenarij" iza leđa.

- Činili smo sve što je bilo moguće da riješimo ovaj problem mirnim putem, pregovarajući o mirnom izlasku iz ovog teškog sukoba, ali iza naših leđa pripremao se sasvim drugačiji scenarij, rekao je Putin.

Rekao je da se narod Donbasa borio od 2014., "braneći svoje pravo da živi na svojoj zemlji, da govori svojim materinjim jezikom. Borili su se i nisu odustali u uvjetima blokade i stalnog granatiranja, neskrivene mržnje kijevskog režima".

Vladimir Putin obraća se parlamentarcima

Vladimir Putin obraća se parlamentarcima

Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool / REUTERS

"Tako su uništavali Jugoslaviju, Irak, Libiju..."


- Kijev je vodio razgovore sa Zapadom o nabavi oružja prije početka vojne operacije u Ukrajini, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, "tako su uništavali i Jugoslaviju, Irak, Libiju..."

Zapad je, rekao je Putin, pustio duha iz boce u mnogo regija diljem svijeta sijući kaos i rat.

Putin je naveo da je, prema podacima koje je dobila Rusija, u veljači prošle godine sve bilo spremno za, kako je rekao, "novu kaznenu akciju Kijeva u Donbasu".

Optužujući Zapad za rat u Ukrajini, izjavio je da su zapadne zemlje, vođene SAD-om, tražile neograničenu moć u svjetskim poslovima.

Pobijediti Rusiju, rekao je, nemoguće je. Sedamdesetogodišnji šef Kremlja rekao je da Rusija nikada neće popustiti zapadnim pokušajima da podijeli svoje društvo, dodajući da većina Rusa podržava rat.

Vladimir Putin pred parlamentarcima

Vladimir Putin pred parlamentarcima

Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool / REUTERS

Sankcije


Također je rekao da Moskva prkosi pokušajima Zapada da uništi rusko gospodarstvo paketom sankcija bez presedana te da su bilijuni dolara na kocki za Zapad, ali da ruski tokovi prihoda nisu presušili.

Putin je rekao da su zapadne zemlje uvele Rusiji sankcije kako bi njen narod patio, ali da je nisu uspjele poraziti na ekonomskom planu.

- Žele natjerati ljude da pate... ali njihova računica nije se ostvarila. Pokazalo se da su rusko gospodarstvo i menadžment mnogo jači nego što su mislili, rekao je Putin zastupnicima u govoru.

Rusija ima sva financijska sredstva koja su joj potrebna da zajamči svoju nacionalnu sigurnost i razvoj unatoč zapadnim ekonomskim sankcijama, ustvrdio je.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Sergei Savostyanov/Pool / REUTERS

Tijek govora Vladimira Putina: 

Završio Putinov govor

Govorio o izborima

"Uvijek smo bili velikodušni i suosjećajni"

Govorio o ekonomskim posljedicama rata

Minuta šutnje za poginule

Pretvaranje ratnih veterana u privilegiranu skupinu

"Nemoguće poraziti Rusiju na bojištu"

Putin se vratio i u vrijeme Austro-ugarske

"Koriste teroriste, neonaciste, čak i vraga"

"Oni su počeli rat"

Putin: Licemjerje viđeno u Jugoslaviji i Siriji

Počelo obraćanje Putina

Obraćanje parlamentarcima u centru Gostinij Dvor

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!