07:09 / 01.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Moskva: Svi koji isporučuju oružje Ukrajini snosit će odgovornost

Ilustracija

Ilustracija

Foto: ARTFULLY PHOTOGRAPHER / Shutterstock

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da će oni koji isporučuju smrtonosno oružje Ukrajini snositi odgovornost ako ono bude korišteno tijekom ruske vojne operacije u toj zemlji.

Ministarstvo je dodalo da koraci koje je Europska unija poduzela protiv Rusije neće ostati bez oštrog odgovora.

Pomoć Ukrajini u oružju najavile su gotovo sve europske države. Posljednja, nakon neutralne Finske, to je objavila Norveška koja se od 1950-ih pridržavala politike da ne šalje oružje zemljama koje nisu članice NATO-a, a u ratu su ili im prijeti oružani sukob.

Norveška će donirati do 2000 protutenkovskih raketnih bacača M72, navodi se u priopćenju vlade.

- Norveška ima strogu politiku u pogledu izvoza vojne opreme, ali Ukrajina se sada suočava s izvanrednim okolnostima, rekao je premijer Jonas Gahr Stoere. 

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić u ponedjeljak navečer izjavio je da je odluka hrvatske Vlade o opremi za Ukrajinu znak podrške toj zemlji koja je iskazala potporu Hrvatskoj 90-ih i u kojoj su povrijeđena međunarodna prava i europska sigurnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!