Moskva traži od SAD-a povlačenje "vojnika i opreme" NATO-a iz Ukrajine

21.02.2023.

14:48

Autor: HRT/HINA/AFP

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Pavel Bednyakov / REUTERS

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u utorak američku veleposlanicu u Moskvi na razgovor kako bi joj predalo notu u kojoj traži od SAD-a povlačenje "vojnika i opreme" NATO-a iz Ukrajine, referirajući se na vojnu pomoć koju Kijev dobiva od zapadnih zemalja.

- Osobito je istaknuto da za deeskalaciju situacije Washington mora poduzeti mjere u cilju povlačenja američkih i NATO-ovih vojnika i opreme i prekinuti proturuska djelovanja, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Zahtjev Moskve objavljen je nedugo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin održao govor o stanju nacije u kojem je optužio Zapad da koristi sukob u Ukrajini kako bi uništio Rusiju.

Po Putinu, zapadni saveznici Kijeva, na prvom mjestu SAD, snose "odgovornost" za eskalaciju sukoba u Ukrajini koji traje već godinu dana.

Rusko ministarstvo istaknulo je u priopćenju da pošiljke američkog oružja Ukrajini "jasno dokazuju da su lažne američke tvrdnje da Sjedinjene Države nisu strana u sukobu".

Moskva je uz to zatražila od Washingtona "objašnjenja u vezi eksplozija na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 i da se ne miješa u objektivnu istragu kako bi se identificiralo krivce".

Na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 u rujnu prošle godine izvršena je sabotaža. Zapad za to sumnjiči Moskvu, a ona optužuje Zapad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!