Plenković apelirao na hrvatske i bošnjačke stranke da se dogovore o reformama

05.04.2022.

12:32

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/IMS/HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković pozvao je u utorak u Mostaru hrvatske i bošnjačke stranke da pronađu dogovor o izbornoj reformi kako bi svi građani i svi narodi u toj zemlji mogli biti legitimno zastupljeni.

Hrvatska ne želi da se prolongira kriza u BiH oko izmjena izbornog zakona, rekao je Andrej Plenković na svečanosti otvaranja Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2022. kojemu je zemlja partner Mađarska.

- Posebno apeliramo na lidere bošnjačkih i hrvatskih stranaka da obnove dodatno povjerenje, obnove savezništvo kako bi se postigle izmjene izbornog zakona. Iskazali smo spremnost da se na najvišoj razini EU organizira nastavak razgovora, rekao je hrvatski premijer.

Dodao je kako to Hrvatska radi kao dobronamjerni prijatelj koji želi pomoći funkcionalnosti Bosne i Hercegovine. Zato je važno da BiH dobro funkcionira, da se uz potporu međunarodne zajednice napravi iskorak i da Hrvati budu legitimno zastupljeni u središnjim i institucijama Federacije BiH, poručio je. 

Dodao je kako je potaknuo raspravu o BiH na Europskome vijeću gdje su usvojeni zaključci s poticajem da se postigne dogovor o izbornoj reformi. Po njegovim riječima bio bi to put za nastavak europskog puta BiH. Radi se, kazao je o "apelu prijatelja, zemlje koja želi da BiH što prije dobije status EU i da ubrza svoj europski put". 

Hrvatska je drugi najveći investitor u BiH i njezin prvi vanjskotrgovinski partner. Plenković iznimno važnim ocjenjuje nastavak jačanja infrastrukturnih i gospodarskih veza. Pozvao je na nastavak realizacije izgradnje južne plinske interkonekcije Hrvatske i BiH kojim bi ova zemlja dobila diversificiranu opskrbu plinom.

Szijjarto kritizira EU

Mađarski šef diplomacije Péter Szijjártó, koji je kao predstavnik zemlje partnera sudjelovao na otvorenju sajma, oštro je kritizirao Bruxelles zbog sporog približavanja zemalja zapadnog Balkana u članstvo Europske unije.

- Bruxelles čini stratešku pogrešku ne ubrzavajući integraciju. Takvo ponašanje Bruxellesa štetno je za regionalnu sigurnost, rekao je. Zauzeo se da Srbija postane članica Europske unije, a da se BiH odobri status kandidata.

- Nestabilnost je loša za sve. Potrebno je graditi mostove suradnje i izgraditi napredniju regiju, rekla je srbijanska premijerka Ana Brnabić.

Prvi međunarodni sajam nakon dvije godine

U Mostaru je, nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, otvoren 23. Međunarodni gospodarski sajam. Predstavit će se stotine izlagača iz cijele regije, a ove je godine zemlja partner Mađarska. Što sve čeka posjetitelje u pet sajamskih dana, iz Mostara je za Dnevnik izvijestio dopisnik HRT-a iz BiH Ilko Barbarić.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2022. održava se nakon dvogodišnje stanke izazvane pandemijom. U Mostaru će se u idućih 5 dana predstaviti 750 izlagača iz 20 zemalja. Tu je i štand Republike Hrvatske gdje se predstavljaju brojni turistički djelatnici i turističke organizacije, ali i poljoprivredni i IT sektor. 

- Prije otvaranja sajma predsjednik Vlade RH Andrej Plenković susreo se s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem. Razgovaralo se o brojnim bilateralnim pitanjima, posebno o aktualnoj temi u BiH, izmjenama Izbornog zakona, rekao je Barbarić za Dnevnik.- Okosnica politike Vlade RH u protekle dvije godine, gdje smo sačuvali 800 tisuća radnih mjesta, plaćajući plaće radnicima u privatnom sektoru, spriječili 120 tisuća stečajeva, omogućili da nakon pada BDP-a od 8 posto u 2020., Hrvatska u 2021. godini zabilježi 10,4 posto BDP-a, što je drugi najveći rast BDP-a među članicama EU, rekao je u Mostaru Andrej Plenković na otvaranju međunarodnog sajma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!