20:20 / 23.03.2022.

Autor: Ilko Barbarić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Neuspjeh pregovora u BiH, komplicira ionako složenu situaciju

Propast pregovora u BiH

Propast pregovora u BiH

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Neuspjeh još jednog kruga pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine dodatno komplicira ionako veoma složenu političku situaciju u toj zemlji. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u pismu dužnosnicima EU-a i RH poručuje da bošnjačka SDA zahtjevom za ukidanje ovlasti Doma naroda ruši Daytonski sporazum i mir u BiH. Nagovijestio je da će Hrvati pokrenuti uspostavu federalne jedinice ako ih se i dalje bude pokušavalo svesti na nacionalnu manjinu.

Nakon četiri dana intenzivnih pregovora o izmjenama izbornog zakona BiH i ustavnih reformi, međunarodni posrednici priznaju poraz.

- Mi smo iscrpili sve mogućnosti, nije postignut dogovor jer je teško zadovoljiti sve interese, rekla je Angelina Eichhorst, posrednica EU-a u pregovorima.

- Od početka smo govorili da je bolje da nema dogovora, nego da se postigne loš dogovor. Izborna reforma i funkcionalnost Federacije BiH nisu samo ključni za put u Europsku uniju nego i za ispunjavanje demokratskih očekivanja građana, rekao je Michael Murphy, američki posrednik u pregovorima.

Čelnik oporbene stranke Narod i pravda Elmedin Konaković žali za propuštenom prilikom.

- Na stolu je bio taj model izbora člana Predsjedništva BiH, elektorski u konačnici koje zaista s velikom vjerojatnošću garantira hrvatskom narodu da će birati svog predstavnika, ali u isto vrijeme ostavlja mogućnost da to s naše strane bude Komšić, rekao je Konaković.

Istodobno bošnjačka strana zagovara smanjivanje nadležnosti Doma naroda Federacije BiH, što Hrvatima nije prihvatljivo.

- Sa strane bošnjačkih predstavnika je kontinuirana tendencija i cilj bila smanjiti nadležnosti Doma naroda Federacije BiH, dovesti ga na razinu Vijeća naroda Republike Srpske i definitivno o tome nema prostora za razgovor, rekao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

U BiH mnogi strahuju da politička kriza ne preraste u sigurnosnu.

- Ne postoje nikakve tenzije koje bi dovele do konflikta, do sukoba, građani u tom smislu mogu biti mirni, ali politička kriza ostaje na sceni, rekao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a BiH.

I međunarodni posrednici poručuju da je BiH propustila još jednu priliku u vrijeme velike krize na europskom kontinentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!