07:35 / 28.03.2022.

Autor: U mreži Prvog/HR/I.Z./HRT

Može li novi krug pregovora dovesti do prekida sukoba u Ukrajini?

 Može li nova runda pregovora dovesti do prekida sukoba?

Može li nova runda pregovora dovesti do prekida sukoba?

Foto: - / Shutterstock

Danas u Turskoj počinje novi krug pregovora. Mogu li oni dovesti do prekida sukoba? Je li dogovor moguć a da se Ukrajina ne odrekne dijela svoga teritorija? Što donosi druga faza ruske operacije u Ukrajini?  Vanjskopolitički analitičar Siniša Kuko kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" da pregovori uvijek traju dugo, ali dok su intenzivna ratna djelovanja, u načelu nisu previše ozbiljni. Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti kaže da je u ovom trenutku nemoguće reći hoće li Ukrajina ostati teritorijalno cjelovita. 

"Mislim da pregovorima nema kraja "

- Mislim da pregovorima nema kraja dok se ne završi gro djelovanja, koji se trebaju dogoditi na vojnom terenu. Rusija je naglasila da ide u drugu fazu djelovanja na istoku zemlje, a dok se to ne dogodi, pregovorima se neće ništa riješiti, rekao je Kuko.

Naglasio je da pregovorima dolazimo na temu međunarodnog prava, temu svjetskog poretka, odnosno na temu načela nepromjenjivosti granica.

- Mi zapravo imamo u pitanju jednu upitnost dosadašnjeg međunarodnog poretka koji je vrijedio u Europi. Načelo nepromjenjivosti granica poštovano je sve do ruske invazije 2014., poručio je.

Do 2014. Doneck i Luhansk bili su u sastavni dio Ukrajine te nije bilo kršeno načelo nepromjenjivosti granica.  

Može li Ukrajina iz ovog sukoba izaći teritorijalno cjelovita?

Jučer je Moskva rekla da inzistira na potpisivanju sveobuhvatnog sporazuma koji bi uzeo u obzir zahtjeve za neutralnost, demilitarizaciju, denacifikaciju Ukrajine, ali i priznavanje ruskog suvereniteta nad Krimom i neovisnost dviju separatističkih republika Donbasa. Može li Ukrajina iz ovog sukoba izaći teritorijalno cjelovita?

Vanjskopolitički analitičar Siniša Kuko istaknuo je da je to teško reći.

- Ja sam od početka sumnjao da će se tako dogoditi, da će Ukrajina ostati teritorijalno cjelovita i smatrao sam to velikim problemom upravo zbog rušenja načela nepromjenjivosti granica, ako izuzmemo Ukrajinu iz fokusa u tom trenutku, dodao je.

Stanje na terenu zasad ne upućuje na to da bi Ukrajina mogla vratiti granice iz 1991.

- Ja ne znam koliko Zapad može pomoći Ukrajini. meni se ne čini da će Ukrajina zadržati teritorijalni integritet i suverenitet što se tiče granica iz 1991. Autonomnu pokrajinu Krim gotovo je nemoguće, po meni, vratiti, a mislim da će i Doneck i Luhansk ostati, poručio je.

Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti rekao je kako je u ovom trenutku nemoguće reći hoće li Ukrajina ostati teritorijalno cjelovita jer je situacija što se tiče bojišta donijela mnoga iznenađenja zbog ruskog neuspjeha.

- Svi daljnji činitelji ovisit će o tome može li Ukrajina izdržati dugotrajan rat. Ako se Ukrajina pokaže sposobna da izdrži, a za to je nužna i ekonomska i vojna pomoć Zapada, zadržavanje režima sankcija i nakon sukoba, u tom bi slučaju Rusi plaćali veliku cijenu za okupaciju ukrajinskog teritorija. Postoje scenariji, ako se u roku od deset godina ovako nastavi, moglo bi doći do cijepanja same Ruske Federacije. Tek sada se zakuhava cijela stvar. Mnogi analitičari kažu da će Ukrajina morati odustati od Krima, poručio je. 

"Svi su podcijenili moral Ukrajinaca"

Barić je naglasio da Rusija sada odustaje od maksimalističkih ciljeva i pokušat će osigurati kopneni most sve do Krima. Ali oni nisu još odustali od Kijeva.

Kuko je kazao da je Zapad podcijenio Ruse jer previše je vjerovao Putinu, ali je Rusija podcijenila Zapad. A svi zajedno podcijenili su moral Ukrajinaca.

"Nisam siguran da NATO neće reagirati"

Zelenski može očekvati ekonomsku i vojnu pomoć Zapada. Kuko je istaknuo da je Zelenski neočekivano pokazao odličnu PR propagandu.

Barić je rekao da je NATO pružio vojnu pomoć Ukrajini, no ta će pomoć eskalirati jer sada se govori o teškom naoružanju.

- NATO ide na jačanje svoje prisutnosti u istočnoj Europi, a Putin sada eskalira. Napadi će sada biti sve jači. Ja nisam siguran da NATO neće reagirati, dodao je Barić. 

"Ulazimo u razdoblje neizvjesnosti"

Barić je dodao da će Putin morati razgovarati sa Zelenskim, ali pitanje je što će biti dalje.

- Pitanje je i nakon sukoba što će biti jer sankcije Rusiji ostaju, poručio je.

Ovaj rat zasigurno mijenja međunarodni poredak.

- Ulazimo u veliko razdoblje neizvjesnosti koja će trajati desetljećima, naglasio je Barić. 

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!