07:25 / 28.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Gradonačelnik Slavutiča: Ruske snage napustile su grad

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Seneline / Shutterstock

Ruske snage napustile su Slavutič, ukrajinski grad u kojemu žive radnici iz ugašene černobilske nuklearke, rekao je u ponedjeljak gradonačelnik toga grada.

Guverner kijevske regije Oleksandr Pavljuk rekao je u subotu da su ruske snage zauzele grad koji se nalazi na rubu zone isključenja oko Černobila, mjesta na kojemu se dogodila nuklearna katastrofa 1986. godine, a u kojemu živi osoblje zaposleno u elektrani.

- Dovršili su posao i otišli, rekao je gradonačelnik Slavutiča Jurij Fomičev u videosnimci.

- Pregledali su grad i napustili ga. Oni sada više nisu u gradu, dodao je.

Fomičev, koji je sjedio ispred zastava Europske unije i Ukrajine rekao je da on radi, ali ne surađuje s Rusima. Prošloga je tjedna Pavljuk rekao da su ruske snage otele gradonačelnika.

Rusija je u invaziji na Ukrajinu, koju naziva "posebnom vojnom operacijom", razorila nekoliko ukrajinskih gradova, uzrokovala veliku humanitarnu krizu, a prema procjenama izbjeglo je 10 milijuna ljudi, što je gotovo četvrtina stanovništva te zemlje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!