Usamljeni putnici voze se vlakovima duhova natrag u Ukrajinu

21.03.2022.

07:09

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: Gabriel Preda RO / Shutterstock

Kolodvor u Lavovu vrvi putnicima koji se bore za mjesta u vlakovima koji napuštaju Ukrajinu. U jednom udaljenom kutku, suprotna je slika.

Na pustom peronu, daleko od glavne dvorane, iz vagona izlaze male skupine izbjeglica koje se vraćaju kući unatoč sukobu s Rusijom koji i dalje bjesni. Iako su zahvalni na dobrodošlici u Europi, mnogi ne mogu započeti novi život u inozemstvu. Brišući suzu unukova oka, Svitlana Nataluha (60) kaže da je njezina obitelj putovala ukupno pet dana, prvo pobjegla iz Ukrajine, a zatim se vratila. Baka, njezina 28-godišnja kći Galina i dva unuka napustili su dom u Harkivu i sigurno stigli u Poljsku, ali su ovaj tjedan vratili u Lavov. Obitelj je pohvalila poljsko gostoprimstvo, ali ih je paralizirala tjeskoba od života u inozemstvu bez svojih korijena.

- Volonteri su puno pomogli, ali samo na mjestu gdje se nalaze. Govorili su nam da nastavimo u druge gradove i tamo nađemo druge volonte - rerekla je Kanuka, zgurena na hladnom peronu, pored gomile putnih torbi.

Kao što jedan razlog za povratak obitelj je navela i jezičnu barijeru koja je komplicirala liječenje bolesti jednog sina.

Povratak u opasnost

Tri milijuna ljudi je pobjeglo iz Ukrajine od početka ruske invazije prije tri tjedna, prema podacima Ujedinjenih naroda. Nema službenih podataka o tome koliko ih se već odlučilo vratiti.

AFP je svjedočio trima vlakovima koji su ovaj tjedan prevozili između 100 i 250 putnika iz poljskog grada Przemysla za Lavov. Neki među njima bili strani borci koji su se odazvali ukrajinskom pozivu, drugi su prenosili zalihe pomoći, ali većina su bile žene i djeca s ukrajinskim putovnicama.

Na kolodvoru u Lavovu rukom je ispisani natpis iznad stubišta na kojem se maše putnicima u vlakovima prema granici: "Vratite se kući, domovina vas čeka."

Kondukter Oleksandr, koji je odbio reći svoje prezime, rekao je da ponekad u vlakovima ima i do 300 povratnika. Rekao je da "prvo nije bilo takvih slučajeva", ali "u posljednje vrijeme počelo se vraćati mnogo žena s djecom".

Iako su mnoge nacije, osobito u EU, donijele posebne odredbe za dobrodošlicu onima koji napuštaju ratnu zonu, teško je ublažiti strah izbjeglica od početka novog života.

- Osjećaju kao da se o njima neće dugoročno brinuti. Jedna žena je rekla da se osjećala kao beskućnica i da joj je bolje vratiti se u Ukrajinu - rekao je Oleksandr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!