15:36 / 12.01.2022.

Autor: HRT

MUP Srbije objavio rekonstrukciju kretanja Mateja Periša

MUP Srbije objavio rekonstrukciju kretanja Mateja Periša

MUP Srbije objavio rekonstrukciju kretanja Mateja Periša

Foto: MUP Srbije / printscreen

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije objavilo je rekonstrukciju kretanja Mateja Periša, Splićanina koji je nestao u Beogradu u noći s 30. na 31. prosinca. U priopćenju su potvrdili da su nakon pregleda stotina sati materijala s nadzornih kamera utvrdili njegovo kretanje od izlaska iz Beton hale u 1.43 do silaska do rijeke Save u 1.52, kada mu se gubi svaki trag.

Na temelju snimki i izjava svih svjedoka kažu, jasno je da je na tom putu Matej Periš razgovarao samo s taksistom s kojim je policija obavila razgovor i da nestanku nije prethodio sukob ili tučnjava. 

MUP Srbije objavio je i priopćenje koje prenosimo u cijelosti

Ministarstvo unutarnjih poslova apelira na medije i poziva ih da se suzdrže od objavlјivanja netočnih i neprovjerenih informacija i plasiranja u javnost videosnimaka na kojima se insinuiraju događaji koji su prethodili nestanku hrvatskog državlјanina Mateja Periša, jer na taj način, plasiranjem dezinformacija, ometaju istragu.

Policijski službenici pregledali su stotine sati materijala, snimaka sa svih nadzornih kamera s trase kretanja Periša i okolice i na temelju njih napravili rekonstrukciju njegova kretanja, od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 sati do trenutka silaska do Save, u 1.52 sata poslije ponoći, odakle mu se gubi svaki trag. Na osnovu pregleda svih snimaka, jasno je da Matej, od trenutka izlaska iz Beton hale, osim taksiste kojega je zaustavio i s kojim je policija obavila razgovor, nije bio u kontaktu i interakciji ni s jednom drugom osobom.

Nestanku nije prethodio nikakav sukob, ni tučnjava

Naglašavamo da je u dosadašnjem tijeku istrage policija obavila razgovor s Matejevim prijatelјima koji su te večeri bili s njim, osoblјem kluba, svim svjedocima i da je na osnovu svih izjava isklјučena svaka mogućnost da je njegovu nestanku prethodio sukob ili tučnjava.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, različitih organizacijskih jedinica, već 13 dana kontinuirano tragaju za Matejom Perišem, i od trenutka prijave nestanka, 31. prosinca prošle godine, ulažu maksimalne napore i poduzimaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi mladića pronašli. U potragu su, među ostalima, uklјučeni i pripadnici PU za grad Beograd, kojoj je nestanak i prijavlјen, Policijske ispostave za sigurnost na rijekama, pripadnici žandarmerije, Policijske brigade kao i pripadnici policijskih uprava Pančevo, Smederevo i Požarevac. U cilјu pronalaska Mateja Periša putem Interpola obaviještene su i policije zemalјa u okruženju.

Još jednom apeliramo na medije i pozivamo ih da se zbog osjetlјivosti teme, suosjećanja s roditelјima i obitelji nestalog mladića, i remećenja dalјeg tijeka istrage - ne šire dezinformacije i ne plasiraju neprovjerene snimke kojima insinuiraju navodne scenarije koji su prethodili nestanku, stoji u priopćenju MUP-a Srbije.

Ranije danas, neke detalje vezane za prikupljene dokaze o tom nestanku, iznijelo je i visoko izaslanstvo hrvatske policije, koje je boravilo ovaj tjedan u Beogradu. Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac poručio je kako su prijatelji nestalog Mateja prošli poligraf te da iz toga ne proizlazi nikakva njihova involviranost u nestanak.

Osvrnuo se i na snimku koja je nastala u rijeci Savi za koju je rekao da je 
autentična  te da se snimke i dalje obrađuju. Istaknuo je kako je srpska policija stupila u kontakt i s proizvođačima mobitela kako bi se možda iskoristile i neke druge tehničke varijante.

Matejev otac: Nejasan raniji izlazak iz lokala 

Matejev otac Nenad Periš u emisiji Studio 4 rekao je kako zasad nema nikakvih novih informacija.

- Rade se provjere po tehničkim pitanjima i pretrage rijeka i područja oko rijeka Save i Dunava. Dobio sam obećanja i čvrsta uvjeravanja da će se to i dalje raditi dok se sve ne okonča. Naglasak je na provjeri mobitela i signala kako bi se točno neke stvari provjerilo. Postoje neke informacije, ali još se traži za nekakvim drugim informacijama koje bi dovele do konačnih gdje se nalazi mobitel. Točka koju se sad hvata je mobitel, rekao je.

Dodao je da mu je u cijeloj priči nejasan sam izlazak iz lokala, odnosno razlog izlaska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!