MVEP: Hrvatski državljani u Rusiji trebaju pratiti sigurnosne preporuke

24.06.2023.

17:53

Autor: T.D./HRT/Hina

Moskva

Moskva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi preporučuje hrvatskim državljanima, koji se nalaze u ruskim gradovima i regijama gdje su povećane mjere sigurnosti, da se ponašaju u skladu s tim pravilima i izbjegavaju mjesta većih okupljanja, objavilo je u subotu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.


Upitano o stavu prema situaciji u Rusiji nakon izbijanja pobune plaćeničke skupine Wagner i njihove najave pohoda na Moskvu, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odgovorilo je HINA-i da prati događaje u Rusiji i da razmjenjuje informacije s državama članicama Europske unije te međunarodnim partnerima.

- Hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi predlaže svim hrvatskim državljanima koji se nalaze u gradovima i regijama gdje su povećane mjere sigurnosti da se ponašaju u skladu s tim pravilima i izbjegavaju mjesta većih okupljanja, stoji u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova.

Veleposlanstvo stoji na raspolaganju hrvatskim državljanima za svu konzularnu i drugu pomoć, u sklopu svoje nadležnosti, dodaje se u priopćenju.

Ministar Goran Grlić Radman komentirao stanje u Rusiji


- Pozorno pratimo situaciju u Rusiji i razmjenjujemo informacije s državama članicama EU-a i međunarodnim partnerima. Veleposlanstvo je u komunikaciji s Ministarstvom. Razgovarali smo s veleposlanikom i svim hrvatskim državljanima je ponuđena pomoć. Najvažnije nam je da brinemo o njima i uputimo ih, kazao je Grlić Radman. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će slomiti ono što je nazvao "oružanom pobunom", nakon što je vođa pobunjenih plaćenika Jevgenij Prigožin u subotu rekao da je preuzeo kontrolu nad južnim gradom Rostovom u sklopu pokušaja svrgavanja vojnog vodstva.

Dramatičan obrat, s mnogim nejasnim detaljima, čini se kao najveća domaća kriza s kojom se Putin suočio otkako je zapovjedio opću invaziju na Ukrajinu koju je nazvao specijalnom vojnom operacijom u veljači prošle godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!