18:49 / 15.12.2018.

Autor: M.M./Hina

Na crkvenom saboru osnovana Ukrajinska Pravoslavna Crkva

-

-

Foto: - / -

Na saboru svećenika Ukrajinske Pravoslavne Crkve koji su se okupili u Kijevu donesen je dokument o osnivanju Crkve koja će biti neovisna o vjerskom tutorstvu Moskve, rekao je predsjednik Petro Porošenko.
Na saboru svećenika Ukrajinske Pravoslavne Crkve koji su se okupili u Kijevu donesen je dokument o osnivanju Crkve koja će biti neovisna o vjerskom tutorstvu Moskve, rekao je predsjednik Petro Porošenko pred mnoštvom pristaša u središtu glavnoga grada.

"Ovaj sveti dan ući će u povijest kao dan osnivanja ujedinjene autokefalne Crkve u Ukrajini. Dan naše konačne neovisnosti o Rusiji", istaknuo je, pokazuju televizijske snimke, a oduševljeno mnoštvo je klicalo "Slava!"
"Kakva je to Crkva? To je Crkva bez Putina", dodao je Porošenko. "Ukrajina više neće ispijati otrov iz moskovskog kaleža", rekao je.

Ministar kulture je nešto ranije izvijestio da je na čelo te Crkve izabran mitropolit Epifanij (39) kojeg smatraju bliskim kijevskom patrijarhu Filaretu, kojeg je Ruska pravoslavna crkva izopćila, a Carigradska patrijaršija ga rehabilitirala u listopadu.

Ogranak odan Moskovskoj patrijaršiji, koja je od početka krize s Rusijom 2014. izgubila dio vjernika, ali još ima velik broj župa u Ukrajini, proglasio je sabor "nezakonitim" i zabranio svom svećenstvu da na njemu sudjeluje.
No nekolicina njegovih biskupa i svećenika ipak su sudjelovali na saboru, navodi Kijevska patrijaršija.

Glasnogovornik Ruske pravoslavne crkve, mitropolit Ilarion, rekao je da njihovo sudjelovanje na saboru može samo "ražalostiti" vjernike i usporedio ga s Judinom izdajom u Svetome Pismu.

Odluka o proglašenju neovisnosti Pravoslavne crkve u Ukrajini naljutila je Rusku Pravoslavnu Crkvu koja je osudila "raskol" i prekinula sve veze s Carigradom.

Ukrajinske vlasti su objavile da će svaka župa moći slobodno odlučiti hoće li se priključiti novoj neovisnoj Crkvi, istaknuvši da želi po svaku cijenu spriječiti "vjerski rat" u zemlji.

Porošenko je ponovio da "nitko neće prisiljavati" vjernike i svećenike da uđu u novu Crkvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!