Na Grenlandu temperatura 20 do 30 °C viša od prosječne

18:01 / 22.12.2021.

Autor: P.F./Hina

Grenland

Grenland

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na Grenlandu su zadnjih dana zabilježene temperature 20 do čak 30 °C iznad prosječnih za ovo doba godine te su bile pozitivne na brojnim mjestima golemog arktičkog teritorija, objavio je Danski meteorološki institut (DMI).

U glavnome gradu Nuuku 20. prosinca temperatura je iznosila 13 °C, a u ovo doba godine je prosječna temperatura -5,3 °C. Nadalje, u Qaanaaqu, na sjeveru, živa se popela do 8,3 °C, a uobičajena je za ovo doba -20,1 °C.

- Jedan od razloga za povišene temperature je meteorološki fenomen 'fen', topao vjetar, koji prilično učestalo puše na Grenlandu, objašnjava klimatologinja iz DMI-ja Caroline Drost Jensen.

- Malo je neuobičajeno da puše na tako velikom području i simultano u dugom razdoblju jer je prisutan n
a većini zapadne obale te na dijelu istočne obale najvećeg otoka na svijetu, rekla je za AFP.

Međutim, nije ovo presedan jer nisu potučeni apsolutni rekordi, niti rekordi u zadnjih 30 godina za prosinac.

Na Arktiku je zagrijavanje tri puta brže nego drugdje u svijetu.

- Planetarno globalno zatopljenje podrazumijeva povišene temperature kakve sada bilježimo na Grenlandu i one su općenito više nego u prošlosti, sažela je klimatologinja Drost Jensen.

Tijekom ljeta, toplinski val s temperaturama koje su bile preko 10 °C više od uobičajenih za sezonu, izazvao je na Grenlandu epizodu "masovnog" otapanja ledene kalote. Tada su svakog dana bili zabilježeni gubici osam milijarda tona leda, što je dvostruko od prosječnog ritma za ljetno razdoblje.

Dana 14. kolovoza također je kišilo na vrhu najviše točke na Grenlandu (3.216 metara), a takvo što se prije nije nikad dogodilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!