Zbog eskalacije nasilja NATO najavio slanje dodatnih postrojbi na Kosovo

01.06.2023.

08:32

Autor: M.Š./HRT

Albin Kurti

Albin Kurti

Foto: - / Shutterstock

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da neće odustati od toga da gradonačelnici na sjeveru Kosova ostanu na funkciji i rade iz ureda. Zbog srpskog bojkota izbora za načelnike općina na sjeveru Kosova izabrani su Albanci, a kada su pokušali ući u općinske zgrade, srpski prosvjednici sukobili su se sa snagama KFOR-a. Zbog eskalacije nasilja NATO je najavio slanje dodatnih postrojbi na Kosovo. 

- U teškoj smo situaciji zbog naoružanih grupa koje se na sjeveru Kosova pretvaraju da su prosvjednici, a zapravo su to kriminalne skupine. Od njih treba osloboditi našu demokratsku republiku i srpsku zajednicu. Za to imamo potporu Sjedinjenih Američkih Država, rekao je Albin Kurti, kosovski premijer.

Na Kosovu je protekla noć bila mirna. Srbi i dalje dežuraju ispred općina, a tamo su i pripadnici KFOR-a. Specijalna policija je pak unutar lokalnih samouprava.

KFOR je ovoga jutra preuzeo kontrolu nad glavnom prometnicom na ulasku u Zvečan na sjeveru Kosova.

Kontroliraju i nekoliko raskrižja u samom gradu.

Prema navodima B92, to je dio dogovora sa Srpskom listom koja je tražila od KFOR-a da se razmjesti tamo gdje su bili pripadnici kosovske policije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!