Pernar svjedočio protiv Hrvata, iduće ročište u ponedjeljak

26.05.2023.

Zadnja izmjena 18:34

Autor: HRT/Hina

Ivan Pernar predu sudom u Ndoli

Ivan Pernar predu sudom u Ndoli

Foto: HTV / HRT

Troje svjedoka optužbe saslušana su u petak na sudu u Zambiji postupku koji se vodi protiv osmero Hrvata, uključujući Ivana Pernara koji je opomenut zbog neprimjerenog izražavanja, doznaje se u ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Četiri para iz Hrvatske su krajem prošle godine uhićena i optužena za trgovinu ljudima nakon što su pokušali napustiti Zambiju s posvojenom djecom iz DR Konga koja su im na kraju oduzeta.

Uz socijalnu radnicu koja je preuzela djecu i službenika imigrancije koji ih je uhitio, saslušan je i Pernar koji je koji je govorio o posrednim saznanjima o slučaju i optuženicima. Sud ga je na prijedlog obrane opomenuo zbog neprimjerenog načina izražavanja, rekao je Hini izvor iz ministarstva.

Na sud su dovedena i djeca kako bi se potvrdio njihov identitet. "Svo četvero djece je zdravo i primjerenog raspoloženja", rekao je izvor.

Iduće ročište održat će se u ponedjeljak kada će se nastaviti s ispitivanjem svjedoka optužbe.

video thumb

Božinović: Nadamo se najboljem za sve naše državljane


- Policija je u kontaktu sa međunarodnim policijskim organizacijama, a u ovom konkretnom slučaju - s Interpolom. Već nekoliko puta smo rekli i iskazali zabrinutost zbog toga što informacije ne idu brzinom kojom ide razmjena informacija između policija u Europi. Vidjet ćemo, mi se nadamo najboljem za sve naše državljane, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske otputovala su potkraj prošle godine u Zambiju kako bi preuzela posvojenu djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine.

Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata. 

Poslije su optuženi za trgovinu ljudima u pokušaju, a djeca su im oduzeta.

Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djecu su preuzele službe socijalne skrbi, rekao je MVEP u srijedu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!