Nastavljeno suđenje Hrvatima u Zambiji, Pernar izostao zbog malarije

17.05.2023.

Zadnja izmjena 19:24

Autor: Dražen Stefanov/M.M./Dnevnik/IMS/HRT

Suđenje se odvija na visokom sudu u Ndoli

Suđenje se odvija na visokom sudu u Ndoli

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Na visokom sudu u zambijskom gradu Ndoli nastavljeno je suđenje Hrvatima optuženima za pokušaj trgovanja djecom. Počelo je saslušanje svjedoka. U sudnici se danas nije pojavio bivši saborski zastupnik Ivan Pernar koji bi trebao biti svjedok tužiteljstva. Objavio je da se zarazio malarijom.

video thumb

Četiri hrvatska para ponovno su se pojavila pred Visokim sudom u Ndoli kamo je premješteno suđenje s nižestupanjskog suda. Svi su se još jednom izjasnili da se ne smatraju krivima i da razumiju optužnicu.

U tijeku je podnošenje dokaznog postupka, odnosno ispitivanje svjedoka optužbe. Među prvima je svjedočila imigracijska službenica s graničnog prijelaza prema Demokratskoj Republici Kongu.

U sudnici se nije pojavio bivši saborski zastupnik Ivan Pernar, koji bi trebao biti svjedok tužiteljstva, a već je dva mjeseca u Zambiji. Jučer je objavio da se zarazio malarijom.

Ročišta će se nastaviti sutra i prekosutra, a presuda, ako do nje uopće i dođe, mogla bi biti izrečena već 8. lipnja.

Resorni ministar Marin Piletić kratko poručuje da zasad nema relevantih informacija o nastavku suđenja.

- Mi međuresorno radimo sa svim našim aktivnostima, već smo vas dakle upoznali - novih saznanja oko ovog slučaja nemamo - čekamo naravno da vidimo svi zajedno - cjelokupna hrvatska javnost što će optužba iznijeti kao argument zašto su ova četiri bračna para još uvijek u Zambiji, rekao je ministar Piletić.

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske otputovala su potkraj prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz Demokratske Republike Kong u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente. No uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli, kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju, zbog sumnje u autentičnost dokumenata, i na trgovinu djecom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!