Najbogatiji Ukrajinac obećao pomoć u obnovi Mariupolja

16.04.2022.

15:15

Autor: HRT/Hina

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Pavel Klimov / Reuters

Najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov obećao je da će pomoći obnoviti Mariupolj, grad koji mu je pri srcu i u kojem posjeduje dvije čeličane koje će se, kako tvrdi, ponovno nadmetati na globalnom tržištu.

Poslovno carstvo Ahmetova raspalo se zbog osmogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine, ali je uvjeren da će "hrabri ukrajinski borci" obraniti grad na Azovskom moru koji je sravnjen u bombardiranju.

- Mariupolj je globalna tragedija i globalni primjer herojstva. Za mene je Mariupolj bio i uvijek će biti ukrajinski grad. Ambicija mi je vratiti se u ukrajinski Mariupolj i započeti s novim proizvodnim planom kako bi čelik iz Mariupolja ponovno konkurirao na globalnom tržištu kao i prije, rekao je Ahmetov u pisanom odgovoru agenciji Reuters.

Njegove dvije kompanije, čeličana Metinvest i financijsko-industrijska grupacija SCM trenutačno podmiruju dugove, a kompanija za proizvodnju struje DTEK "optimizirala je otplatu dugova" u dogovoru s kreditorima. Metinvest je u petak priopćio da nikada neće raditi pod ruskom okupacijom te da je opsada grada zaustavila više od trećine metalurškog proizvodnog kapaciteta Ukrajine.

Izglađeni odnosi sa Zelenskim

Ahmetov je pohvalio "strast i profesionalizam" predsjednika Volodimira Zelenskog tijekom rata te se čini da su međusobni odnosi izglađeni. Zelenski je prošle godine kazao da su sudionici zavjere za svrgavanje njegove vlade htjeli u svoje djelovanje uključiti i oligarhe, a Ahmetov je to tada odmah odbacio kao "apsolutnu laž".

- Rat nije vrijeme da budemo u zavadi (...) obnovit ćemo cijelu Ukrajinu, rekao je Ahmetov i dodao da se u zemlju vratio 23. veljače i od tada stalno u njoj boravi. Nije rekao gdje je prije toga bio, no zna se da je u Mariupolju bio 16. veljače, na dan kada su zapadne obavještajne službe očekivale početak invazije.

Prema Forbesu, Ahmetovo bogatstvo je 2013. iznosilo 15,4 milijarde američkih dolara, a trenutačno je "težak" 3,9 milijardi dolara. Kijev tvrdi da je šteta prouzročena ratom dosegnula bilijun američkih dolara, a Ahmetov smatra da će Ukrajini svakako biti potreban međunarodni program obnove bez presedana, svojevrsni Marshallov plan za Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!