'Rusi neće u Azovstal, prisiljavanje na predaju najrazornijim oružjem'

16.04.2022.

09:51

Autor: Miro Aščić/HRT

Miro Aščić

Miro Aščić

Foto: HRT / HTV

Jutros je u Lavovu mirno i kišovito, ali sirene za uzbunu su se oko 5 sati i nakon toga izveden je raketni napad na vojne ciljeve nedaleko od grada. Zasad nemamo informacija o tome što je bio cilj ruskih raketnih napada, javio je za specijalnu emisiju 'Rat u Ukrajini' Miro Aščić. Dodao je kako su gađani i vojni ciljevi nedaleko od Kijeva, što je potvrdio gradonačelnik Vitalij Kličko. Rusija je izvršila raketne napade i u Poltavskoj te Kirovgradskoj oblasti.

Raketni napadi intenzivirani su nakon potonuća ruske krstarice 'Moskva' u Crnom moru. Iako ruska strana nikad nije priznala da je brod potonuo radi ukrajinskog napada - a rusko brodovlje udaljilo se od oko 80 morskih milja od ukrajinske obale. Nakon toga izvršen je i napad na tvornicu u kojoj se proizvode ukrajinske protubrodske rakete Neptun.

- Rusija sa svojih brodova u Crnome moru ispaljuje dalekometne, precizne, krstareće rakete Kalibr kojima uništava vojnu i civilnu infrastrukturu, rekao je Aščić.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iznio je podatak da je do sada u ratu poginulo 2,5 do 3 tisuće ukrajinskih vojnika. Međutim neovisni analitičari smatraju kako je ta brojka prilično umanjena. Precizne podatke vrlo je teško dobiti i od ukrajinskog i ruskog minstarstva obrane.

- Prema nekim analitičarima od početka rata u Ukrajini moglo je poginuti do 20 tisuća ljudi, uključujući gubitke ukrajinske vojske, ruske vojske i separatističkih milicija. Poginulo je tisuću pripadnika separatističke milicije Donjeck, a njezina vojska nije osvojila značajni prostor, kazao je.

Britanski specijalci u Kijevu 

Dodao je kako su se u Ukrajinu vratili britanski specijalci koji u Kijevu obučavaju ukrajinske kolege. Uče ih kako koristiti britansko protutenkovsko oružje NLAW. Uoči javljanja iz parkiranih automobila u blizini, koji imaju britanske registarske oznake - izašli su specijalci, kazao je. Izvijestio je kako na samom terenu nema previše novih informacija. Teške bitke vode se za svaki grad, samo se čini da obje strane počinju koristiti sve razornije oružje.

- Na snimkama su viđeni ruski sustavi za elektroničko ometanje Murmansk, iznad Smolenska su se pojavili teški ruski strateški bombarderi, a ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je kako je Rusija od početka rata prvi put te bombardere koristila za napad na Azovsal gdje su se utvrdili pripadnici ukrajinskog bataljuna Azov, kazao je Aščić.

Rusi neće ulaziti u Azovstal

Ogromna je to tvornica čelika i 'grad u gradu', jedini je teritorij u Mariupolju koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga. U njoj se, prema nekim podacima, nalazi 3 tisuće pripadnika bataljuna Azov. Tu organizaciju Rusija smatra nacističkom i terorističkom. Objavljeno je i da ruska vojska neće ulaziti u tvornicu, već će iskoristiti najrazornije oružje kako bi ukrajinske borce prisilili na predaju.

Zanimljivo je i da na okupiranom teritoriju u oblasti Hersona i i Zaporižja - Rusi vješaju ruske zastave na administrativnim zgradama. Tamo se blokiraju ukrajinski TV kanali i puštaju ruski. Taj teritorij koji kopnenim putem spaja Krim s Rusijom - Rusija izgleda ne planira vratiti Ukrajini. To potvrđuje provođenje revizionističke politike i imperijalističku težnju Rusije da prisvoji ono što je pripalo Ukrajini prije stotinu godina, zaključio je Aščić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!