Najsmrtonosniji dan u australskoj državi Victoriji

09.08.2020.

12:51

Autor: Hina/HRT

default error photo
Većina slučajeva u Australiji, u kojoj je više od 21 tisuću zaraženih i 295 smrtnih slučajeva, odnosi se na tu južnu saveznu državu, a najviše zaraženih je u Melbourneu.
Victoria, druga najmnogoljudnija australska savezna država, izvijestila je o drugom najsmrtonosnijem danu od početka pandemije, sa 17 žrtava.

Victoria je žarište drugog vala zaraze u Australiji. Ta savezna država u posljednja 24 sata bilježi 394 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Prošli tjedan dnevno je prosječno bilo između 400 i 500 novih slučajeva. Broj preminulih narastao je na 210.

Većina slučajeva u Australiji, u kojoj je više od 21 tisuću zaraženih i 295 preminulih, odnosi se na tu južnu saveznu državu, a najviše je zaraženih u Melbourneu, njezinu najvećem gradu.

Victoria je zbog toga uvela policijski sat, ograničila kretanje stanovnika i zaustavila većinu gospodarskih aktivnosti.

- Mjere su pomogle u usporavanju širenja virusa, no situacija je i dalje izazovna jer raste broj slučajeva kod kojih se ne zna izvor zaraze - rekao je premijer savezne države Daniel Andrews.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 174 takvih slučajeva, dok ih je dan prije bilo 130.

- Veliki brojevi u poznatim i kontroliranim slučajevima do neke su razine manje značajni nego manji broj slučajeva u kojima ne možemo otkriti okolnosti ili podrijetlo zaraze - kazao je Andrews.

Oni su ti koji su iznimno izazovni iz perspektive suzbijanja širenja. Reprodukcijski broj u Victoriji trenutno je oko 1, što znači da svaka zaražena osoba virus prenese barem još jednoj osobi.

- Moramo to smanjiti, da tek svaka treća ili četvrta osoba koja je zaražena prenese virus nekom drugom. Tada ćemo vidjeti da se brojevi upola smanjuju i s njima se lakše upravlja - poručio je premijer savezne države.

Policija Victorije u nedjelju je u Melbourneu spriječila planirani prosvjed protiv nošenja maski, prozvan Dan slavlja slobode, uhitivši sedmero ljudi i izdavši 27 kazni.

Susjedni Novi Južni Wales, najmnogoljudnija australska savezna država, u nedjelju je zabilježila 10 novih slučajeva zaraze, a vlasti su naredile učenicima dviju državnih škola da odu u samoizolaciju.

Preostalih šest saveznih država i teritorija u nedjelju nije imalo novih slučajeva.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!