10:32 / 07.04.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Život u Harkivu: "Najteže je kada idete u dućan ili na posao"

Ilias Ščerbakov javio se iz Harkiva

Ilias Ščerbakov javio se iz Harkiva

Foto: HTV / HRT

Iz Harkiva se u emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" javio doktor kemijskih znanosti s Instituta za monokristale Ilias Ščerbakov.

- Na poslu sam, situacija je trenutno mirna. Ujutro je bila samo jedna zračna uzbuna. Zračnih uzbuna inače je jako puno, zna ih biti i nekoliko u svega sat vremena. Najviše su uzrokovane raketiranjima. Takve situacije ovoga jutra nije bilo. Najteže je kada krećete na posao ili trebate do dućana. Moram reći da je u Harkivu nastradalo jako puno stambenih zgrada, istaknuo je. 

- Grad Harkiv je prije rata imao više od 1,1 milijun stanovnika, moramo na to dodati i oko 100 tisuća studenata koji su dolazili studirati na lokalno sveučilište. Došlo je i oko 100 tisuća migranata iz Donbasa poslije 2014. godine, ističe. 

Na početku ruske invazije, došlo je do potpunog kolapsa dobavnih lanaca za Harkiv, hrane praktično uopće nije bilo, a zalihe su se ispraznile, dodaje Ščerbakov, ističući da su živjeli na zalihama koje su imali kod kuće.

- S vremenom se situacija stabilizirala i možemo reći da postoje trgovine mješovitom robom koje funkcioniraju. Situacija je možemo reći, stabilna, no ova urušavanja dovela su do toga da mnogi predjeli grada nisu funkcionalni. Primjerice kod mene na poslu nema grijanja. Grad pokušava popraviti infrastrukturu. Mnogi pokušavaju otići iz grada, dodaje. 

- Javni prijevoz ne vozi, metro funkcionira kao sklonište te se ljudi prevoze ili svojim autom ili primjerice biciklom. 

Dodaje da ostaje u gradu jer ne žele napustiti opremu vezano za posao kojim se bavi, da ostaje zbog obitelji i branitelja koji daju sve iz dana u dan u obrani od agresora. 

- Svi se sada bave volonterizmom, dostavljamo hranu, lijekove, pomažemo vojsci, to je pravo jedinstvo, naše ujedinjavanje, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!