Znanstvenici: Postoji oko 50% šanse da će 2023. biti najtoplija godina u povijesti

15.08.2023.

07:20

Autor: Hina/HRT

Postoji oko pedeset posto šanse da će 2023. biti najtoplija ikad

Postoji oko pedeset posto šanse da će 2023. biti najtoplija ikad

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vjerojatnost je oko 50% da će 2023. biti dosad najtoplija godina, a očekuje se da će 2024. biti još toplija, predvidjeli su u ponedjeljak znanstvenici američke vlade.

Dosad je 2023. treća najtoplija zabilježena godina, rekla je Sarah Kapnick, glavna znanstvenica američke Agencije za oceanska i atmosferska promatranja (NOAA). A vjerojatnost da će postati najtoplija je "gotovo 50 posto", dodala je.


Osim globalnog zagrijavanja na to utječe i ciklički fenomen El Nino, sinonim za dodatno globalno zagrijavanje, koji zagrijava površine oceana.


Trebao bi potrajati i nakon sljedeće zime, predviđaju stručnjaci.


"Najjači utjecaj El Nina dogodit će se 2024. godine", rekao je NASA-in klimatolog Gavin Schmidt.


'2024. će biti još toplija'


"Stoga očekujemo ne samo da će 2023. biti izrazito vruća, a možda i rekordna godina, nego da će 2024. biti još toplija."


Oboje su govorili na konferenciji za novinare posvećenoj analizi globalnih temperatura zabilježenih prošlog mjeseca, za koji je NOAA potvrdila da je bio rekordan mjesec.


Srpanj 2023. bio je dosad najtopliji mjesec otkako se mjeri temperatura, potvrdila je prošli tjedan i europska služba Copernicus.


Važno je zapamtiti da će ove godine biti svježe u usporedbi sa sredinom stoljeća ako nastavimo zagrijavati naš planet emitiranjem stakleničkih plinova, istaknula je Sarah Kapnick.


Površinska temperatura oceana osobito uznemiruje znanstvenike: već četvrti mjesec zaredom dosegnula je rekord, prema NOAA-i.


"Više od 40 posto oceana trenutačno je pod morskim toplinskim valom", upozorila je Kapnick.


'Majka priroda šalje nam poruku'


To ima potencijalno katastrofalne posljedice na vrste koje ondje žive, osobito na koralje.


Majka priroda šalje nam poruku, a ta poruka glasi: bolje da djelujemo sada, prije nego što bude prekasno da spasimo našu klimu, odnosno da spasimo naš planet, rekao je šef NASA-e, Bill Nelson.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!