22:03 / 22.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Nakon 100 dana New York otvorio frizerske salone i dućane

Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Foto: - / REUTERS

Grad New York, nekada epicentar globalne pandemije, ulazi u drugu fazu otvaranja s restoranima i barovima koji poslužuju goste na otvorenom i mnogim ponovno otvorenim trgovinama.
Nakon više od 100 dana karantene građani New Yorka u ponedjeljak su slavili napredak u obuzdavanju pandemije Covida-19 prvim posjetima frizerskim salonima nakon više mjeseci, kupovinom po dućanima i jedući u restoranima s prostorima na otvorenom.

Grad New York, nekada epicentar globalne pandemije, posljednji u saveznoj državi New York ulazi u drugu fazu otvaranja s restoranima i barovima koji poslužuju goste na otvorenom i mnogim ponovno otvorenim trgovinama.

Frizerski saloni i brijačnice otvorili su vrata klijentima prvi put od sredine ožujka, a trebaju se otvoriti i dječja igrališta.

Susjedni New Jersey dopustio je u ponedjeljak treninge i natjecanja u sportovima poput golfa i tenisa, a za sportove koje se smatra rizičnijim, poput američkog nogometa, početak treninga bez kontakta. New Jersey je također dopustio otvaranje pedikerskih salona, brijačnica i srodnih djelatnosti no s ograničenjima.

Mladi plivači natjecatelji u ponedjeljak su se vratili u bazene. Broj plivača po stazi je ograničen na pet, a moraju poštivati oznake za održavanje razmaka u bazenu. Suncobrani su postavljeni s razmacima od 1,8 metara, a postavljena su mjesta za dezinfekciju ruku, no daske za skakanje i vodeni tobogani su zatvoreni.

- Posvuda su nalijepljene oznake. Izgleda drugačije no svi se prilagođavaju jer žele biti vani, rekla je Jennifer Masucci, članica kluba.

Rekordna povećanja novozaraženih na jugu i jugoistoku SAD-a

U pandemiji je umrlo gotovo 120.000 Amerikanaca, a sada se bolest Covid-19 razbuktava u dvanaestak saveznih država.

Dok broj novozaraženih u New Yorku i New Jerseyu dostiže rekordno niske razine s 1-2 posto pozitivnih testova, više od deset država na jugu i jugoistoku SAD-a izvješćuju o rekordnim povećanjima novih slučajeva zaraze i hospitalizacija. U nekima od njih više od 10 posto ljudi bilo je pozitivno na testiranjima.

Rekordan broj novih slučajeva zabilježen je prošlog tjedna u Arizoni, Kaliforniji, Teksasu i na Floridi, državama koje ukupno čine oko trećine stanovništva SAD-a.

Rekordna povećanja bilježe i Alabama, Georgia, Nevada, Oklahoma, Oregon, Južna Karolina, Utah i Wyoming.

Predsjednik Donald Trump kampanju za izbore u studenom, nakon subotnjeg skupa u polupraznoj dvorani u Tulsi, nastavlja u utorak u Arizoni skupom mladih u Phoenixu.

Zdravstveni stručnjaci upozorili su ljude da izbjegavaju velika okupljanja i nose maske, no taj je savjet u Tulsi, u Oklahomi, malo njih poslušalo.

Trump je u Tulsi branio svoje upravljanje zdravstvenom krizom rekavši i da više testiranja na Covid-19 dovodi i do identificiranja više slučajeva.

- Kad provodite testiranja u toj mjeri pronaći ćete više slučajeva. Dakle, rekao sam svojim ljudima: Usporite testiranja, molim vas, kazao je Trump, a jedan dužnosnik Bijele kuće ustvrdio je da je očito da se Trump šali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!