Pronađene obje crne kutije nepalskog zrakoplova, nastavljena potraga za četvero nestalih

16.01.2023.

Zadnja izmjena 08:19

Autor: M.M./Hina/HRT

Najteža zrakoplovna nesreća u toj državi u posljednjih 30 godina

Najteža zrakoplovna nesreća u toj državi u posljednjih 30 godina

Foto: Krishna Mani Baral / Reuters

Spasilačke ekipe pronašle su obje crne kutije putničkog zrakoplova koji se srušio kod grada Pokhare u Nepalu. Poginulo je 68 putnika, a za četvero se traga. To je najsmrtonosnija zrakoplovna nesreća u 30 godina u toj zemlji, rekli su u ponedjeljak dužnosnici.

Kutija koja bilježi podatke o letu te druga koja snima razgovore pilota s kontrolom leta mogle bi pomoći u istrazi i da se odredi uzrok pada aviona, koji se srušio u nedjelju po vedrom vremenu, malo prije slijetanja u zračnu luku u turističkom gradu Pokhari.

Teknath Sitaula, dužnosnik zračne luke iz Kathmandua, rekao je da su obje takozvane crne kutije u dobrom stanju. 

- Izvana se čine u redu, dodao je.

Do sada su pronađena tijela 68 osoba, od njih 72, koliko ih je bilo u zrakoplovu tipa ATR 72 u vlasništvu kompanije Yeti Airlines, koji se u nedjelju srušio u turističkom gradu Pokhari nekoliko minuta prije slijetanja iako su vremenski uvjeti bili povoljni.


U zrakoplovu koji je letio od Katmandua do Pokhare, polazišta za ekspedicije na znamenitu planinu Annapurna, bilo je 57 nepalskih državljana, petero Indijaca, četiri Rusa, dva državljana Južne Koreje te po jedna osoba iz Argentine, Irske, Australije i Francuske.

Policijski službenik iz Pokhare rekao je da je nastavljena potraga za putnicima koji se zasada smatraju nestalima.

- Izvući ćemo pet tijela iz kanjona i nastaviti tražiti preostala četiri koja još nismo pronašli, izjavio je Ajay K. C. za Reuters te dodao da su 63 tijela odvezena u bolnicu.

Nepal je u ponedjeljak proglasio nacionalni dan žalosti. Također, osnovan je odbor za istragu nesreće, koji će predložiti i mjere za izbjegavanje ovakvih nesreća u budućnosti.

Priopćeno je da će tijela biti predana obiteljima nakon identifikacije i obdukcije.

Gotovo 350 ljudi poginulo je od 2000. u zrakoplovnim i helikopterskim nesrećama u Nepalu, u kojem se nalazi osam od 14 najviših planinskih vrhova svijeta, a među njima i najviši - Everest. U Nepalu su iznenadne promjene vremenskih uvjeta uobičajene i to može učiniti uvjete za letenje vrlo opasnima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!