Zambija: Hrvati se ne osjećaju krivima, uskoro početak dokaznog postupka

08.05.2023.

12:42

Autor: Vibor Vlainić/Dnevnik/M.M./Hina/HRT

Suđenje Hrvatima u Zambiji, arhivska fotografija

Suđenje Hrvatima u Zambiji, arhivska fotografija

Foto: HTV / HRT

Osmero Hrvata optuženih u Zambiji za pokušaj trgovanja ljudima nakon što su iz DR Konga posvojili četvero djece, u ponedjeljak se na visokom sudu u Ndoli izjasnilo da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret, doznaje HINA iz diplomatskih izvora.

video thumb

Četiri hrvatska para danas su se prvi put pojavila pred Visokim sudom, kamo je premješteno suđenje s nižestupanjskog suda.

Svi su se izjasnili da se ne smatraju krivima te da razumiju optužnicu.

Iduća ročišta zakazana su za srijedu, četvrtak i petak idući tjedan. Tada se očekuje početak dokaznog postupka, odnosno saslušavanje svjedoka optužbe. Hrvatskim državljanima sud je dopustio prevođenje postupka na hrvatski jezik.

Krivnju je na današnjem ročištu negirala i imigracijska službenica Zambije koja je suoptužena s hrvatskim parovima.

Sud je u ponedjeljak prihvatio i proširenje optužnice na desetu osobu, državljanina DR Konga s prebivalištem u Zambiji.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićena su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kada su s djecom namjeravala napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Proveli su u zambijskom zatvoru gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja, kad su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u idućih 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovno vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode.

Izjava ministra


- Na naše inzistiranje je pročitana optužnica, imali su prevoditelja kojega smo mi osigurali. To je pravosudni postupak na koji nitko ne može utjecati, ali ono na što mi možemo utjecati je to da hrvatski državljani dobiju pravično suđenje i da imaju sve ono što bi im pomoglo u obrani i dokazivanju nevinosti, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova, Goran Grlić Radman u izjavi za HRT.

Izjava veleposlanika


Naši državljani u ovom postupku su na današnjem ročištu bili vrlo smireni, pribrani i svoje su izjave dali koje su bile kratke i odnosile se samo na to tko se osjeća kriv i u prozivci je svaki identificiran tako da je pozitivna identifikacija svih osoba na sudu obavljena. Sve je djelovalo baš proceduralno, korektno, rekao je Tomislav Bošnjak, veleposlanik u Egiptu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!