10:00 / 23.08.2020.

Autor: I.D./HINA

NATO demantirao da jača vojnu prisutnost na granici s Bjelorusijom

Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Foto: - / REUTERS

"Svaka izjava koja se tiče jačanja NATO-a na granici s Bjelorusijom je neutemeljena. Kao što smo već jasno rekli, NATO ne predstavlja nikakvu prijetnju za Bjelorusiju."
NATO je u subotu navečer demantirao da jača vojnu prisutnost na granici s Bjelorusijom, kazavši da su takve optužbe bez temelja, nakon izjava predsjednika te zemlje Aleksandra Lukašenka.

- Svaka izjava koja se tiče jačanja NATO-a na granici s Bjelorusijom je neutemeljena. Kao što smo već jasno rekli, NATO ne predstavlja nikakvu prijetnju za Bjelorusiju ili bilo koju drugu zemlju i ne jača vojnu prisutnost u regiji, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu u kratkom priopćenju.

Savez naglašava da je u "strogo defenzivnom" položaju.

- Ostajemo budni, spremni odvratiti svaku agresiju i braniti naše saveznike. Pozivamo Minsk da pokaže puno poštivanje temeljnih prava, dodala je.

U subotu je Lukašenko posjetio vojne postrojbe u Grodnom, u blizini poljske granice, objavilo je bjelorusko predsjedništvo.

Na vojnom poligonu je osudio prosvjede koji su, po njemu, potaknuti "izvana", te naglasio da se snage NATO-a gomilaju u neposrednoj blizini bjeloruske granice, na tlu Poljske i Litve. Kazao je da su stoga bjeloruske snage stavljene u snage pripravnosti.

Poljska je nazvala izjave bjeloruskog čelnika propagandom režima, dok je litavski predsjednik Gitanas Nauseda govorio o "izjavama bez temelja o imaginarnim vanjskim prijetnjama".

U nedjelju ponovno prosvjedi

U nedjelju su u Bjelorusiji ponovno najavljeni veliki prosvjedi protiv Lukašenkovog ostanka na vlasti.

- Ponosna sam na Bjeloruse, jer su nakon 26 godina straha, spremni braniti svoja prava, rekla je čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska.

- Pozivam ih da nastave, da se ne zaustave, jer je sada važno ostati ujedinjen u borbi za naša prava, dodala je 37-godišnja Tihanovska, koja je na izborima 9. kolovoza bila protukandidatkinja Lukašenku koji je po službenim rezultatima pobijedio s oko 80 posto glasova. Tihanovska osporava njegovu pobjedu.

Ona je u međuvremenu otišla u Vilnius, glavi grad Litve, iz straha za svoju sigurnost. Najavila je da će se i u tom gradu u nedjelju održati prosvjedi u formi ljudskog lanca sve do granice s Bjelorusijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!