15:45 / 28.04.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

NATO kaže da je spreman godinama podupirati Kijev u ratu protiv Rusije

NATO kaže da je spreman godinama podupirati Kijev

NATO kaže da je spreman godinama podupirati Kijev

Foto: Ilustracija / Shutterstock

NATO je spreman godinama podržavati Ukrajinu u ratu s Rusijom, uključujući i pomoć Kijevu da prijeđe s oružja iz sovjetske ere na moderno zapadnjačko oružje i sustave, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Govorio je nakon što je Kremlj upozorio da opskrba Ukrajine oružjem, uključujući i teško naoružanje, predstavlja prijetnju sigurnosti europskom kontinentu i da "provocira nestabilnost".

- Moramo biti pripremljeni za dugačko razdoblje, rekao je Stoltenberg na samitu mladih u Bruxellesu.

- Apsolutno postoji mogućnost da će se ovaj rat vući i trajati mjesecima i godinama, dodao je. 

Čelnik NATO-a je rekao da će Zapad nastaviti vršiti maksimalni pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča invaziju Ukrajine, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom", preko sankcija te ekonomske i vojne pomoći Kijevu.

- NATO saveznici pripremaju se pružiti podršku tijekom dugačkog perioda i također pomoći Ukrajini u prijelazu sa stare opreme sovjetske ere na modernije oružje NATO standarda i sustava koji zahtijevaju više obuke, rekao je Stoltenberg.

Većina teškog naoružanja koje su NATO zemlje dosad poslale Ukrajini je sovjetsko oružje iz inventara istočnoeuropskih NATO članica, no SAD i neki drugi saveznici su počeli Kijev opskrbljivati sa zapadnim haubicama.

Njemačka je u utorak najavila pošiljku tenkova Gepard opremljenih protuzračnim topovima, što je prvi put da je Berin odobrio pošiljke teškog naoružanja za Kijev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!