18:51 / 16.02.2022.

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/IMS/I.Z./V.G./HRT/Hina

Stoltenberg optužio Moskvu da silom ruši temeljne principe suverenosti u Europi

Sastanak u Bruxellesu

Sastanak u Bruxellesu

Foto: Johanna Geron / Reuters

Sigurnosna situacija na istoku Europe glavna je tema i na sastanku ministara obrane država članica NATO-a u Bruxellesu. HRT-ova dopisnica iz Bruxellesa Jasna Paro kazala je za središnji Dnevnik HTV-a kako se u Bruxellesu smatra da se nalazimo u opasnim vremenima. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da Rusija daje dvojake, odnosno kontroverzne signale. 

- S jedne strane diplomatske poruke da je spremna na deeskalaciju i dijalog, a s druge strane na terenu se stvari ne mijenjaju. Prema saznanjima NATO saveza ruske postrojbe se ne povlače, one se samo premještaju i nove su na putu, rekla je Paro.

Stoltenberg je naglasio da to nisu samo obavještajni podaci Saveza, već da je to vidljivo iz zračnih snimaka običnih komercijalnih satelita.

Ministri su razgovarali veći dio poslijepodneva o jačanju obrambene spremnosti istočnog krila NATO saveza, točnije na stvaranju novih vojnih postrojbi, koje bi se poslale u Rumunjski, Bugarsku i još neke zemlje istočne Europe. Konačna odluka o tome donijet će se za nekoliko tjedana, kada vojni zapovjednici izrade detaljne planove za te multinacionalne postrojbe.

Ministri su opet poslali poruku Rusiji da NATO nije prijetnja Rusiji i da je spreman na otvoreni dijalog o svim pitanjima naoružanja, uključujući i raketne sustave. To su poslali pismenim putem, ali odgovor još nisu dobili.

Večeras je Stoltenberg optužio Moskvu da silom ruši temeljne principe suverenosti u Europi i da to postaje novo normalno.

O ukrajinskoj krizi i odnosima s Rusijom, odnosno diplomatskim nastojanjima da se napetosti između Zapada i Rusije smanje, danas se tijekom dana i razgovaralo i u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Zastupnici glasaju o paketu hitne financijske pomoći Ukrajini. Radi se o milijardi i dvjesto milijuna eura od čega bi se šesto milijuna isplatilo odmah.

Zastupnici su u gotovo trosatnoj raspravi podržali teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Ukrajine. Založili su se za vrlo stroge i učinkovite sankcije Rusiji ukoliko bi došlo do vojne intervencije.

Smatraju da vojna prijetnja Ukrajini, prijetnja miru i sigurnosti u Europi.  

- Europska unija neće dopustiti da ukrajinski narod ostane sam. Rusiji i njezinu vodstvu želim poručiti da je pred njima izbor između rata i tragičnih žrtava koje on donosi, i hrabrosti za politički angažman i diplomatske pregovore, naglasio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

- Spremni smo nastaviti pregovore kako bismo našli diplomatsko rješenje za najtežu krizu kroz koju Europa prolazi od završetka hladnoga rata. Ova kriza ne pogađa samo Ukrajince i ostale Europljane, ona zadire u budućnost čovječanstva, poručio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell Fontelles

Ministri obrane država članica NATO-a najavili su mogućnost dugotrajnog jačanja snaga za obranu i odvraćanje na istočnom krilu te zadužili nadležne vojne službe da identificiraju moguće opcije, izjavio je danas glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

NATO najavio jačanje snaga za odvraćanje i obranu na istočnom krilu

Ministri obrane danas su odlučili razmotriti opcije za daljnje jačanje snaga za odvraćanje i obranu, uključujući i uspostavu novih borbenih skupina u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Pozdravili su ponudu Francuske da predvodi jednu takvu borbenu skupinu u Rumunjskoj, rekao je glavni tajnik NATO-a Stoltenberg.


Dodao je da će sada vojni zapovjednici raditi na detaljima daljnjeg jačanja NATO-a na istočnom krilu, te da će za nekoliko tjedana podnijeti izvješće.

Stoltenberg je istaknuo da je NATO već dosad pojačao snage odvraćanja i obrane s više vojnika, zrakoplova i brodova, ali da je riječ o obrambenim snagama.

Ti koraci su obrambeni. NATO nije prijetnja Rusiji, rekao je.

NATO poziva Rusiju da povuče snage i upozorava na visoku cijenu agresije na Ukrajinu

Članice NATO-a pozvale su danas Rusiju da prihvati diplomatski put i povuče svoje snage ih s ukrajinskih granica te upozorile da bi agresija na Ukrajinu imala za nju teške posljedice.

Ministri obrane 30 savezničkih država usvojili su prvog dana dvodnevnog sastanka u Bruxellesu pisanu izjavu o stanju u Ukrajini i oko nje.

Duboko smo zabrinuti zbog ničim izazvanog snažnog jačanja ruskih vojnih snaga u Ukrajini i oko nje, kao i u Bjelorusiji. Pozivamo Rusiju, najsnažnijim mogućim riječima, da odmah preokrene proces jačanja svojih snaga i da ih povuče iz Ukrajine, u skladu sa svojim međunarodnim obvezama, kaže se u izjavi.

NATO ističe da ostaje vjeran svojem dvotračnom pristupu: s jedne strane jačanje odvraćanja i obrane, a s druge otvorenost za dijalog.

Dodaje se kako ruski potezi predstavljaju ozbiljnu prijetnju za euro-atlantsku sigurnost.

Slijedom toga i kako bi osigurali obranu svih saveznika, raspoređujemo dodatne kopnene snage u istočni dio Saveza, kao i dodatna pomorska i zračna sredstva, kao što su najavili saveznici. Povećali smo pripravnost naših snaga. Naše mjere jesu i i ostaju preventivne, razmjerne i ne vode k eskalaciji. Spremni smo dodatno dodatno ojačati naš obrambene i odvraćajućuće sposobnost kako bismo mogli odgovoriti na sve nepredviđene situacije, stoji u izjavi NATO-a.

Saveznici naglašavaju neupitnu privrženost članku 5 osnivačkog dokumenta, koji predviđa kolektivnu obranu, što znači da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

U izjavi su podržali teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama i pravo svake zemlje da sama bira svoj put i sigurnosne aranžmane.

Kao što je i ranije rečeno, svaka nova agresija Rusije prema Ukrajini imat će teške posljedice i visoku cijenu, kažu saveznici i dodaju da su istodobno spremni nastaviti s diplomatskim naporima i dijalogom.

NATO je Rusiji iznio važne prijedloge za jačanje sigurnosti svih zemalja u euroatlantskom području i još uvijek čeka odgovor na njih, kaže se u izjavi u kojoj se Moskva poziva na nastavak dijaloga u okviru Vijeća NATO-Rusija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!