Pojačanja uz granicu, u Poljsku stigli američki padobranci

16.02.2022.

16:24

Autor: HRT/Hina

Američki marinac

Američki marinac

Foto: Ilustracija / SAD/USS

Deseci američkih padobranaca stigli su u srijedu u zračnu luku Rzeszow, u Poljskoj, u okviru raspoređivanja nekoliko tisuća vojnika koji trebaju ojačati NATO-ovo istočno krilo zbog napetosti s Rusijom.

Novinari francuske novinske agencije France Presse vidjeli su vojnike kako izlaze iz vojnog transportnog zrakoplova Boeinga C-17 i ulaze u autobuse u zračnoj luci, stotinjak kilometara od ukrajinske granice. Druga skupina s desetak vojnika ušla je u dva helikoptera Black Hawk koji su zatim poletjeli.

Primijećena su i dva helikoptera Chinook. Oklopna vozila, vojne kamione, kontejnere i desetke drugih vojnika moglo se vidjeti u kampu postavljenom u konferencijskom centru nasuprot terminala i oko njega.

- Još ne znamo koliko će ova misija potrajati, rekao je za AFP narednik koji je stražario u kampu i nije htio otkriti identitet. Vojnici 82. zračno-desantne divizije stacionirane u Sjevernoj Karolini od 5. veljače stižu u zračnu luku blizu sela Jasionke.

U konačnici stiže 10 tisuća američkih vojnika

Sjedinjene Države su rekle da planiraju privremeno razmjestiti dodatnih 4700 vojnika u Poljskoj, članici EU-a i NATO-a, kao odgovor na gomilanje ruskih snaga blizu Ukrajine. Tim pojačanjem se broj američkih vojnika u Poljskoj penje na oko 10.000.

General bojnik Chris Donahue rekao je novinarima na početku raspoređivanja snaga da će američki vojnici "braniti, bude li trebalo, bilo koji dio NATO-a".

NATO spreman na najgore

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je ranije u četvrtak rekao da Rusija nastavlja jačati vojnu prisutnost na granicama s Ukrajinom i da zasada ne vidi nikakav znak deeskalacije, suprotno tvrdnjama Moskve.

- Želimo vidjeti stvarno povlačenje, trajno, ne samo neprestano kretanje vojnika. Spremni smo sastati se s Rusijom, ali pripremamo se na najgore, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!