14:11 / 15.11.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

NATO upozorava Rusiju protiv "agresivnih akcija" na ukrajinskoj granici

Granični prijelaz kod Harkiva

Granični prijelaz kod Harkiva

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u ponedjeljak Rusiju da ne poduzima nove "agresivne akcije" na granici s Ukrajinom gdje su posljednjih tjedana primijećena "velika i neuobičajena" kretanja ruskih postrojbi. 

- Svaka daljnja provokacija ili agresivna akcije Rusije bila bi jako zabrinjavajuća. Pozivamo Rusiju da bude transparentna u pogledu svojih vojnih aktivnosti, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu održanoj s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom


Sjedinjene Države, Europska unija i Francuska su posljednjih dana već izrazili zabrinutost zbog kretanja ruskih postrojbi na ukrajinskoj granici. I Njemačka je u ponedjeljak pozvala Moskvu na "suzdržanost".  


- Moramo spriječiti vojnu eskalaciju, rekao je u Berlinu glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova i pozvao Rusiju da "dokaže suzdržanost i vrati se za pregovarački stol".  


Stanje u toj regiji je jako napeto od kada je 2014. Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim. Sedam godina Ukrajina je u sukobu s proruskim separatistima na istoku svog teritorija.


- Ono što sada gledamo duž granice nije samo vojno pojačanje, jer je Rusija u proljeće dovela armadu na našu granicu i od tada ju nije povukla, rekao je u ponedjeljak Dmitro Kuleba.  


- Sada vidimo pogoršanje situacije u kojoj Rusija pokazuje da može brzo aktivirati postrojbe i opremu i da su na stolu ruskih čelnika sve opcije uključene, dodao je u Kuleba u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.


- Atlantski savez pomno prati situaciju, istaknuo je Stoltenberg i ponovio da saveznici aneksiju Krima smatraju "nelegalnom". Sve zemlje članice NATO-a "jednoglasno osuđuju ponašanje Rusije", istaknuo je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!