07:18 / 14.11.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ukrajina: Rusija je blizu granice razmjestila gotovo 100.000 vojnika

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se u blizini ukrajinske granice nalazi gotovo 100.000 ruskih vojnika i da su zapadne zemlje s Kijevom podijelile informacije o aktivnom razmještanju ruske vojske.

- Nadam se da svijet sada može jasso vidjeti tko doista želi mir, a tko gomila 100.000 vojnika na našoj granici, rekao je u snimci govora od ovoga tjedna prenesenoj na njegovoj internetskoj stranici.

Pokreti ruske vojske blizu granice s Ukrajinom izazvali su strahovanja od mogućeg napada. Moskva je takva nagađanja odbacila kao pokušaje poticanja napetosti i požalila se na sve veću aktivnost Sjevernoatlantskog saveza u regiji.

Ukrajinski ministar obrane 3. studenog iznio je procjenu da se u blizini ukrajinske granice nalazi 90.000 ruskih vojnika.

Ukrajina se u istočnoj regiji Donbas bori protiv separatista koje podržava Rusija a u sukobu je, po Kijevu, poginulo od 2014. više od 14.000 ljudi.

Mirovni plan za rješenje sukoba dogovoren 2015. na ledu je, a Moskva redovito optužuje Kijev za sabotiranje njegove provedbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!