12:02 / 20.02.2022.

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik u podne/HRT

NATO uvjeren da Rusija ide u potpuni napad

Vježba ukrajinske vojske

Vježba ukrajinske vojske

Foto: Press Service of the Ukrainian Ground Forces Command / Handout via REUTERS

Na istoku Ukrajine sve je napetije. Ukrajinska vojska i proruski separatisti međusobno se optužuju za provokacije i izvještavaju o novim kršenjima primirja. NATO je pak uvjeren da Rusija ide u potpuni napad.

- Dokazi upućuju na to da Rusija planira najveći rat u Europi od 1945., rekao je britanski premijer Boris Johnson za BBC. Čelnici zapadnih zemalja s Konferencije o sigurnosti u Münchenu još su jednom upozorili Moskvu da će u slučaju napada na Ukrajinu odgovoriti ozbiljnim sankcijama.

U dijelu regije Donbas, ukrajinska je vojska zbog teškog granatiranja iz minobacača i protutenkovskih bacača granata, zatvorila jednu od sedam kontrolnih točaka na teritoriju pod nadzorom separatista. Na crti razdvajanja sve je napetije.

- Trenutačno ne odgovaramo na njihovu vatru, kazao je ukrajinski vojnik Zahar Lešušun, upravo u trenutku kad su separatisti krenuli s pucanjem. Ciljaju, dodaje - njihovo zapovjedno mjesto.

Separatisti pak tvrde da su Ukrajinci prvi počeli s granatiranjem i da su morali odgovoriti. Tamošnje vlasti proglasile su opću mobilizaciju te naredile evakuaciju djece, žena i starijih osoba. Dio ih je već smješten u ruskom lječilištu "Sputnjik" na obali Azovskog mora.

- Muž mi je rekao: "Odlazi. Uzmi djecu i idite. Veoma smo dugo bili na granici. Kolona je bila dugačka 25 kilometara, samo automobili, tvrdi Ana Tikonova medicinska sestra iz samoproglašene NR Donjeck.

Vježba ruske Crnomorske i Sjeverne flote

U iznimno napetom trenutku, ruska vojska počela je veliku vojnu vježbu u kojoj sudjeluju i postrojbe Crnomorske i Sjeverne flote. U sklopu manevra velikih razmjera ispaljene su balističke i krstareće rakete. NATO upozorava da je duž ukrajinske granice i dalje raspoređeno oko 160 tisuća ruskih vojnika, a Amerikanci tvrde da takav raspored snaga izgleda kao priprema za napad.

- Ondje je i logistika, zrakoplovstvo, poljske bolnice, zapovjedna mjesta. I kao netko tko je to radio, mogu vam reći da je to točno ono što trebate ako želite pokrenuti napad, izjavio je ministar obrane SAD-a LLoyd Austin.

Iz Londona stiže vijest da je ruska invazija samo pitanje trenutka. Šefovi britanskih obavještajnih službi kažu da se slažu s izvješćima Bijele kuće te potvrđuju da je i prema njihovim informacijama ruski predsjednik Putin već naredio da se počnu provoditi planovi za preuzimanje kontrole nad Ukrajinom. 


Proruski separatisti: Dva civila ubijena, vojne vježbe ne završavaju 

Dva civila ubijena su nakon što je selo granatirala ukrajinska vojska, objavili su proruski separatisti, a bjeloruski ministar obrane objavio je da se vojne vježbe Rusije i Bjelorusije, koje su trebale završiti u nedjelju, nastavljaju. Incident se dogodio u selu blizu Luganska, kazao je glasnogovornik separatista za rusku novinsku agenciju Interfax. Tijela su izvučena iz ruševina u podne.

Separatisti kažu da je za napad odgovorna ukrajinska vojska te da je uništeno pet stambenih zgrada. Dpa navodi da nije mogla verificirati navedene tvrdnje. Reuters je pak objavio, pozivajući se na izjavu očevica, da su se u nedjelju u središtu Donjecka čuli zvuci više eksplozija. Vlasti su razglasom zamolile građane za oprez, a za sada nije jasan uzrok eksplozije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!