08:08 / 20.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Ukrajinski ministar bježao u zaklon pred granatama

Vojnici na granici

Vojnici na granici

Foto: Grzegorz Dabrowski/Agencja Wyborcza.pl / REUTERS

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova spašavao je živu glavu u subotu nakon što je obišao vojnike na položaju na crti razdvajanja na istoku Ukrajine.

Samo nekoliko minuta prije Denis Monastirski rekao je novinarima: "Spremni smo u bilo kojem trenutku na bilo koji scenarij". Taj scenarij bila je iznenadna minobacačka paljba nakon što je obišao vojsku na prvoj crti bojišta kod sela Novoluganska, na istoku Ukrajine.

Dok se ministar odjeven u maskirnu odoru i s vojnom kacigom na glavi udaljavao od prometnice pune napuštenih vozila, granate su počele fijukati i zatim eksplodirale u obližnjim poljima. Monastirski i njegova pratnja potražili su zaklon prije nego što su otrčali do automobila. U tom napadu nitko nije ranjen.

Poruka njemu i novinarima u pratnji bila je jasna - separatističke snage koje imaju potporu Moskve jačaju napade na prvoj liniji. Mnogi misle da je to uvertira u rusku invaziju na Ukrajinu.

U subotu su u sličnim napadima poginula dvojica ukrajinskih vojnika. Jedan od njih, 35-godišnji satnik Anton Sidorov, otac troje djece, stradao je upravo u blizini napada na ministra.

Kršenja primirja na istoku Ukrajine sve su češća, a dvije strane optužuju jedna drugu za to. Promatrači OESS-a zabilježili su gotovo 2000 kršenja primirja na istoku Ukrajine u subotu, navodi diplomatski izvor. Ukrajinska vlada i proruski separatisti bore se ondje od 2014. godine.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!