12:26 / 26.01.2021.

Autor: T.V./Dnevni/HRT

Europa bez dogovorenih isporuka cjepiva

Europa bez dogovorenih isporuka cjepiva

Europa bez dogovorenih isporuka cjepiva

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Zbog novog soja koronavirusa stroge restriktivne mjere diljem Europe ne ukidaju se. A zbog ograničavanja sloboda sve je više nezadovoljstva, čak i sukoba. Već treći dan na ulicama nekoliko nizozemskih gradova traju nezapamćeni neredi. U međuvremenu, sve je više problema i optužbi vezano uz isporuku i, što je još važnije, učinkovitost cjepiva.

U jeku širenja novog soja koronavirusa, koji je još opasniji i zarazniji, Europa se suočava s dodatnim problemima. Čelnici AstraZenece u šturom priopćenju izvijestili su o zastoju u proizvodnji, što je izazvalo brzu i burnu europsku reakciju.

- Iznenađujuća je bila vijest da će u sljedećim tjednima dostaviti znatno manju količinu od dogovorene. To je bilo nenajavljeno i neočekivano. Takva nova raspodjela neprihvatljiva je Europskoj uniji. Želimo svoje naručene i unaprijed plaćene doze te da se naš ugovor potpuno poštuje. EU je financirao razvoj cjepiva i proizvodnju i želimo zauzvrat imati od toga koristi, rekla je Stela Kyriakides, povjerenica Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane.

No nisu to jedini problemi s cjepivom, koje kasni. Njemački mediji tvrde da nije učinkovito za starije od 65 godina pa stoga neće dobiti odobrenje europske regulatorne agencije. Iz kompanije odmah stiže demanti, oštro osuđuju njemačke medije, optužuju ih za klevete i laži. Istodobno, stanje u Njemačkoj sve je teže. Kako prenose mediji, kancelarka Merkel navodno je na jednom sastanku rekla: "Situacija je izmaknula kontroli i, s obzirom na mutacije, sjedimo na bačvi baruta."

Prosvjedi protiv vladinih mjera u Amsterdamu

Prosvjedi protiv vladinih mjera u Amsterdamu

Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ / EPA-EFE

Da je stanje teško i u ostatku Europe, potvrđuju vijesti iz Nizozemske. Ondje se, nakon uvođenja strogih mjera, već treću noć na ulicama sukobljavaju policija i nezadovoljni građani.

- Mislim da nam ne smiju zabranjivati da normalno živimo. Istina, virus postoji, ali svijet ne smije stati, ne smiju nas držati kao životinje, zatvorene u kućama, poručio je jedan prosvjednik.

Gosti sjede na terasi dok se konobari pripremaju za zatvaranje lokala zbog policijskog sata kojeg je uvela gradska uprava u Madridu

Gosti sjede na terasi dok se konobari pripremaju za zatvaranje lokala zbog policijskog sata kojeg je uvela gradska uprava u Madridu

Foto: Sergio Perez/ / REUTERS

Od jučer i za Madrid vrijedi policijski sat. Nitko od 9 navečer do 5 ujutro ne smije biti na ulicama grada. Ne postoje iznimke.

- Ovo je dobra ideja, to je jedini način da se zaustavi pandemija. Izdržat ćemo mi sve, kaže Gonzalo Lara, student iz Madrida.

Zaustavljanje širenja virusa u Španjolskoj težak je zadatak. Zemlja i dalje bilježi rekorde - u ovom trenutku na 100 tisuća osoba gotovo je 900 zaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!