Svjetski čelnici na 76. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda

20.09.2021.

07:28

Autor: Branka Slavica/T.V./HRT

Opća skupština UN-a

Opća skupština UN-a

Foto: Mike Segar / REUTERS

Više od stotinu čelnika država i vlada doputovalo je u New York na 76. Opću skupštinu UN-a, no među njima nisu čelnici Kine, Rusije i Francuske. Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je i svoje videoobraćanje nakon što je Australija odustala od kupnje francuskih podmornica u korist novog sigurnosnog ugovora sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom.


No s govornice najvećeg globalnog diplomatskog foruma ovog će se tjedna svjetskoj javnosti obratiti predsjednici SAD-a, Brazila, Turske, Njemačke, Indije.

Kraj pandemije i redefiniranje globalnog ekonomskog poretka glavne su teme zasjedanja. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, kojemu je u lipnju potvrđen drugi mandat, ovaj trenutak vidi kao priliku za zaokret, u kojem čelnici svjetskih država trebaju postići konsenzus da oporavak koji je pred nama bude pravedniji i ekološki održiv.

Uoči zasjedanja Opće skupštine Guterres je upozorio da svijet ide u pogrešnom smjeru kad je riječ o načinu nošenja s pandemijom. Poručio je kako je neprihvatljivo da postoje zemlje s 80 posto cijepljenih dok neke imaju samo dva posto. 

Hrvatsku na East Riveru predstavlja predsjednik Zoran Milanović. U fokusu njegovih diplomatskih aktivnosti teme su važne za Hrvatsku, problemi u našem okružju, izjavio je nakon dolaska u New York.

Milanović će pred Općom skupštinom UN-a govoriti sutra, kada će se sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Predsjednik je jučer u Hrvatskom centru svetog Nikole Tavelića razgovarao s predstavnicima hrvatske zajednice, a bio je i na misi u crkvi svetog Ćirila i Metoda na Trgu kardinala Stepinca u New Yorku.

S predsjednikom je u New Yorku i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, a pozvao je i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!