AUKUS i Francuska: očekuje se rasplet nakon velike svađe svjetskih sila

20:19 / 19.09.2021.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/B.A./HRT

Scott Morrison i Emmanuel Macron

Scott Morrison i Emmanuel Macron

Foto: Henry Nicholls/Louiza Vradi / REUTERS

Očekuje se rasplet nakon velike svađe svjetskih sila. Prije nekoliko dana najavljeno sigurnosno partnerstvo SAD-a, Velike Britanije i Australije oko interesa u indo-pacifičkoj regiji naljutilo je Francusku koja je povukla veleposlanike iz SAD-a i Australije.

Pakt Washingtona, Londona i Canberre doveo je do otkazivanja unosnog ugovora prema kojem je Australija trebala kupiti francuske podmornice. Pariz tvrdi da im se sve odigralo iza leđa te im je zabijen i nož. Rasplet neviđene diplomatske bure očekuje se idući tjedan.


- Američki predsjednik zatražio je razgovor s predsjednikom Republike i u idućih nekoliko dana predsjednici Macron i Biden održat će telefonsku raspravu. Ova kriza je više strateški nego tržišni problem. Riječ je o balansu snaga gdje u pitanje dolazi naša budućnost i odnosi s Kinom, rekao je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal.


- Bilo je laži, bilo je dvoličnosti, došlo je do velikog gubitka povjerenja. Stanje nije dobro, što znači da postoji kriza, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian


Iz SAD-a je odmah odgovoreno da je Francuska američki vitalni partner s kojim su, kažu, bili u kontaktu. 


- Želimo pronaći svaku priliku za produbljivanje transatlantske suradnje u indo-pacifičkoj regiji i diljem svijeta. U posljednjih 48 sati bili smo u kontaktu s francuskim kolegama radi rasprave o savezu AUKUS, a isto tako i prije objave, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.


Od Australije Francuska traži posebno objašnjenje zašto je otkazala narudžbu podmornica na konvencionalni pogon vrijednu desetke milijardi dolara jer se okreće onima na nuklearni pogon. Iznenadni obrat Australci objašnjavaju ovako.


- U ovoj odluci radilo se o zaštiti suverenih interesa Australije i naravno da je to veliko razočaranje za francusku vladu i skupinu koja radi na projektu. Razumijem njihovo razočaranje, ali u isto vrijeme Australija, kao i svaka suverena država, uvijek mora donositi odluke koje su u našim suverenim nacionalnim obrambenim interesima i to smo učinili u tim okolnostima, rekao je australski premijer Scott Morrison


Iako se neočekivano velika bura dignula u Francuskoj, novo trojno partnerstvo očekivano je kritizirala Kina. Posebnu strelicu i ona je uperila prema Australiji tražeći da se odredi je li im Kina glavi trgovinski partner ili prijetnja.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!