19:54 / 08.04.2020.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/D.M./HRT/Hina

New York, američki epicentar zaraze

-

-

Foto: - / -

S više od 400 tisuća zaraženih, Sjedinjene Države žarište su pandemije. U New Yorku je problem osigurati dovoljno kreveta za oboljele.
S više od 400 tisuća zaraženih, Sjedinjene Države žarište su pandemije. U New Yorku je problem osigurati dovoljno kreveta za oboljele.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

Najveći Supermjesec u 2020. nadvio se sinoć zlokobno nad New York, američki epicentar zaraze. Osim nedostatka respiratora, najveću glavobolju zadaje nedovoljan broj kreveta za sve oboljele. Uz brod američke ratne mornarice, kao priručne bolnice poslužit će stoga i katedrala svetog Ivana, te golemi kongresni centar.

Država New York je zabilježila novi rekordni broj umrlih od koronavirusa u zadnja 24 sata kada je preminulo 779 ljudi, ali napredovanje pandemije se stabilizira, rekao je u srijedu guverner Andrew Cuomo. - Mjere ograničenja kretanja i obustave aktivnosti koje nisu nužne donijele su rezultate, rekao je guverner. Krivulja rasta novih hospitalizacija pada, objasnio je na konferenciji za novinare.

Oko 586 osoba je hospitalizirano u posljednja 24 sata, što je sličan broj kao i u prethodna tri dana, ali bitno niži od onih zabilježenih u državi između 25. ožujka i 3. travnja, s više od 1000 hospitalizacija dnevno (osim 27. ožujka).
 
- Nismo izašli iz problema, upozorio je Andrew Cuomo i podsjetio da je u državi New York od Covida-19 umrlo 6268 osoba, kao i da 779 umrlih u posljednja 24 sata nadmašuje rekord od 731 umrlog u utorak.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je priznao u utorak da su službeni podaci osjetno niži od stvarnog broja umrlih od koronavirusa u New Yorku, jer brojni umrli kod kuće nisu uračunati u te podatke.

Usporavanje broja hospitalizacija je "izravno povezano s našim akcijama i našim ponašanjem", istaknuo je guverner.

- Ako ih prekinemo, vidjet ćete promjenu smjera krivulje. Nitko nije rekao da smo dosegli vrhunac, objasnio je.

De Blasio je obišao mornarički kompleks u Brooklynu, u kojemu su se tvrtke preko noći preorijentirale na izradu zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

- Prošloga tjedna u svim njujorškim bolnicama iskorišteno je 1,8 milijuna pari kirurških rukavica. Budući da kriza poprima sve veće razmjere, predviđamo da ćemo ovoga tjedna trebati njih oko 2,5 milijuna, poručio je.

Trump napao WHO

Donald Trump poručuje da država u zalihama ima gotovo 8700 respiratora. U idućim tjednima stići će ih, jamči, još 110 tisuća. Koristeći se toliko puta primijenjenom taktikom u kojoj je napad najbolja obrana, prvi čovjek Bijele kuće upire prstom u Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Prijeti uskratom članarine.

- Svjetska zdravstvena organizacija prima goleme iznose od SAD-a, većinu svojega proračuna gradi na našim dolarima. Svojedobno su nas kritizirali i nisu se slagali s mojom odlukom o zabrani ulaska u SAD državljanima određenih zemalja. Nisu imali pravo ni u tome ni u drugim stvarima. Raspolagali su s mnogo informacija o koronavirusu i nisu ih htjeli proslijediti. Čini mi se i da su veoma sinocentrični, naklonjeni Kini, poručuje Trump. 

Nakon Trumpove kritike šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus apelirao je da se pandemija ne politizira.

- Nemojte politizirati virus. Nema potrebe da se Covid-19 koristi za skupljanje političkih bodova, rekao je tijekom virtualne konferencije za novinare.

- Imate puno drugih načina da se dokažete, dodao je i pozvao na "izbjegavanje igre s vatrom".

- Molim vas, politiziranje Covida stavite u karantenu, zaključio je.

Tedros je u srijedu zahvalio Sjedinjenim Državama na "velikodušnoj podršci" u borbi protiv pandemije, ali je pozvao svijet da udruži napore.

- Sjedinjene Države i Kina bi se trebale ujediniti u borbi protiv tog opasnog neprijatelja, istaknuo je.

- Borimo se protiv tog opasnog virusa i trebamo biti ujedinjeni, rekao je Tedros.

- Nemojmo se igrati s vatrom pred virusom koji eksponencijalno napreduje, upozorio je on dok se broj umrlih u svijetu približava 100.000.

Koronavirus smrtonosniji za Afroamerikance, zbog manje dostupnosti zdravstvenoj skrbi

Unatoč drami s koronavirusom, u Wisconsinu se održavaju lokalni izbori, na kojima slab odaziv ide na ruku republikancima. U redovima ispred samo pet birališta u Milwaukeeju velik je broj Afroamerikanaca. Studije pokazuju kako je za njih koronavirus smrtonosniji nego za ostale Amerikance, i zbog manje dostupnosti zdravstvene skrbi toj zajednici. Mnogi strahuju da bi tek mogla nastradati nakon smirivanja epidemije.

- U ovakvoj situaciji u prvi plan dolaze pitanja bogatstva pojedinih rasnih skupina i nejednakost u prihodima. Prosječni Afroamerikanac jednostavno nema nikakav mehanizam koji bi mu pomogao da prebrodi ekonomsku katastrofu koja slijedi, izjavio je Trevor Logan, profesor ekonomije sa Sveučilišta Ohio.

Izvršni direktor Twittera Jack Dorsey najavio je, inače, da će donirati milijardu dolara svojoj drugoj tvrtki, kako bi financirao borbu protiv koronavirusa, ali i rad vlastite dobrotvorne organizacije nakon što pandemija prođe. Riječ je o otprilike trećini njegova bogatstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!