Niger: Vojni režim odbio ponudu za dijalog

09.08.2023.

07:04

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Mahamadou Hamidou / Reuters

Vojni režim u Nigeru koji je na vlast došao državnim udarom odbio je u utorak ponudu zapadne Afrike i Sjedinjenih Država za pregovore kako bi se spriječila vojna intervencija radi uspostave ustavnog poretka, koja je još moguća.

Dva dana prije sastanka na vrhu Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) o situaciji u Nigeru, vojnici na vlasti u Niameyju objavili su da ne mogu primiti izaslanstvo te organizacije iz sigurnosnih razloga.

- Sadašnje prilike u kojima prevladavaju bijes i pobuna stanovništva zbog sankcija ECOWAS-a ne dopuštaju da spomenuto izaslanstvo dočekamo u miru i u sigurnosti, ističe se u pismu nigerskog ministarstva vanjskih poslova poslanom u ponedjeljak ECOWAS-u.

U pismu se ističe da se odgoda sastanka planiranog u utorak "pokazala nužna (...) zbog očitih sigurnosnih razloga, dok prijeti agresija na Niger".

U pismu se ne spominju Afrička unija (AU) i UN, čiji su predstavnici trebali pratiti izaslanike ECOWAS-a u Niameyju, rekli su diplomatski izvori.

Isto ministarstvo je u drugom pismu izvijestilo da se "privremeno ukidaju stalne diplomatske dozvole" odobrene 2023. "za zrakoplove prijateljskih i partnerskih zemalja Nigera", ne navodeći na koji se tip letjelica i zemlje misli.

ECOWAS je zaprijetio da će vojno intervenirati u Nigeru kako bi na vlast vratio predsjednika Mohameda Bazouma svrgnutog u državnom udaru 26. srpnja.

Ta prijetnja u vidu sedmodnevnog ultimatuma koji su čelnici ECOWAS-a postavili nigerskim vojnicima nije ostvarena nakon njegova isteka u nedjelju navečer pošto je organizacija poručila da daje prednost dijalogu.

Odgoda posjeta zapadnoafričkog izaslanstva nastavlja se na još jedan znak nepovjerenja novih nigerskih čelnika, a to je imenovanje civilnog premijera Alija Mahamana Laminea Zeinea u ponedjeljak navečer, što bi mogao biti prvi korak k imenovanju prijelazne vlade.

- Jasno je da je diplomacija najbolji način za rješavanje ove situacije, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

Poslije je glasnogovornik State Departmenta izjavio: "Ne gubimo nadu, ali smo i realni" kada je riječ o uspjehu diplomacije.

Francuska, bivša kolonijalna sila koju se redovito ocrnjuje na prosvjedima u zapadnoj Africi - što Rusija koristi - objavila je u utorak preko diplomatskog izvora da podupire "napore zemalja u regiji za ponovnu uspostavu demokracije u Nigeru".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!