15:31 / 06.08.2020.

Autor: T.D./Hina

Njemačka, Francuska, Belgija i Švicarska pooštrile mjere za dolaske iz Španjolske

Foto: REUTERS/Nacho Doce/Ilustracija

Foto: REUTERS/Nacho Doce/Ilustracija

Foto: - / REUTERS

Rast broja novozaraženih koronavirusom u Španjolskoj nastavlja negativno utjecati na turizam u toj zemlji.
Rast broja novozaraženih koronavirusom u Španjolskoj nastavlja negativno utjecati na turizam u toj zemlji jer je u četvrtak broj država u svijetu s nekim oblikom karantene za putnike iz Španjolske porastao na 28 dok su Njemačka, Francuska i Belgija pooštrile mjere.

Švicarska je posljednja uvela 14 dana samoizolacije za putnike iz Španjolske uvrstivši je na popis zemalja visokog rizika od infekcije, pri čemu se pridružila državama poput Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Rusije, BiH i Slovenije.

Švicarci će tu mjeru uvesti u subotu, no ona se ne odnosi na putnike s Kanarskih i Balearskih otoka, popularnih turističkih destinacija u Španjolskoj. Ta bi mjera, međutim, mogla odvratiti mnoge od odlaska na godišnje odmore u druge dijelove Španjolske jer nakon povratka moraju biti u samoizolaciji što ih sprečava da se vrate na posao.

Njemačka je u četvrtak najavila obvezno testiranje PCR testovima ili odlazak u samoizolaciju za putnike iz Aragóna, Katalonije i Navarre. Belgija pak obvezuje na samoizolaciju i testiranje putnike iz Aragóna, Navarre te katalonskih gradova Lleide i Barcelone, a u četvrtak je preporučila odlazak u karantenu turistima koji se vraćaju iz Madrida i s Balearskih otoka.

Francuska je još 24. srpnja preporučila svojim državljanima da ne putuju u susjednu pokrajinu Kataloniju, a u četvrtak je na popis dodala i Aragón.

Hrvatska se ne nalazi među zemljama koje su uvele mjere pa putnici iz Španjolske normalno ulaze bez potrebe za odlaskom u samoizolaciju. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u obavijesti objavljenoj prije tjedan dana kako preporučuje izbjegavanje putovanja koja nisu nužna u Španjolsku, no nema nikakvih ograničenja u vezi putovanja i ulaska u zemlju.

Za državljane zemalja EU-a, pa tako i Hrvatske, koji ulaze na područje Španjolske nema obveze samoizolacije. Dopuštena je sloboda kretanja na cijelom teritoriju Španjolske.

U posljednjih tjedan dana koronavirusom su se inficirale 1.772 osobe, pa je ukupan broj zaraženih u Španjolskoj od početka pandemije dosegnuo 305.767.
Oko 65 posto novozaraženih nalazi se u sjeveroistočnoj pokrajini Aragón i glavnom gradu Madridu.

Otkako je 21. lipnja ukinuto izvanredno stanje u Španjolskoj, nakon gotovo 100 dana, svaka od 17 autonomnih pokrajina provodi vlastite mjere suzbijanja širenja virusa. Nošenje maski je obvezno, a u Madridu policija naplaćuje kazne od 100 eura za kršenje odredbe.

U glavnom gradu su četiri nova žarišta od kojih je jedno izazvano slavljenjem rođendana u jednom kafiću gdje se zarazilo 17 osoba. U Aragónu, najpogođenijoj pokrajini posljednjih dana, preminula je šesta osoba u rezidenciji za umirovljenike u gradu Teruelu gdje se inficiralo 63 korisnika od njih ukupno 94. Zarazilo se i 17 zaposlenika.

U susjednoj Kataloniji je, u gradu Ripolletu, počela kampanja masovnog testiranja stanovnika PCR testovima. Nakon što je ondje zabilježeno osjetno izbijanje virusa, službenici idu od vrata do vrata i testiraju stanovnike koji ne pokazuju simptome bolesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!