12:41 / 10.05.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Šefovi njemačke i nizozemske diplomacije u Ukrajini

Annalena Baerbock posjet Ukrajini započela u Buči

Annalena Baerbock posjet Ukrajini započela u Buči

Foto: Carlos Barria / REUTERS

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock stigla je u Ukrajinu. Ona je najviši dužnosnik njemačke vlade u posjetu Ukrajini otkako je počela ruska invazija. Posjet je započela u Buči. U nenadani posjet Ukrajini stigao je i šef nizozemske diplomacije Wopke Hoekstra, koji je zajedno s njemačkom kolegicom posjetio Buču i Irpinj, mjesta masovnih zločina nad civilima.


Njemačka ministrica Annalena Baerbock u Buči je razgovarala sa stanovnicima, piše agencija France presse.


Buča je mjesto masovnih grobnica otkrivenih nakon povlačenja ruskih snaga iz tog grada u blizini Kijeva. Ukrajinske vlasti i međunarodna zajednica optužile su ruske snage optužene su da su ondje počinile ratne zločine nad civilima.

Moskva, koja je više puta nijekala da napada civile u ratu u Ukrajini, za tvrdnje da su njezine snage pogubile civile u Buči dok su okupirali grad naziva "monstruoznom krivotvorinom" radi ocrnjivanja ruske vojske.

Međunarodni tužitelji pokrenuli su istrage tih zločina.


Nizozemski šef diplomacije u Irpinju - Zločini ne smiju proći nekažnjeno 


Nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hokestra tvitao tvitao je fotografije s ulica Irpinja, drugog grada u blizini Kijeva gdje Ukrajina također optužuje Ruse za masakr civila. 


Napisao da će se sastati s članovima ukrajinske vlade i svojom njemačkom kolegicom.


Hoekstra je rekao da ono što je vidio u Irpinju ne smije proći nekažnjeno.

Ukrajini je prenio potporu Nizozemske u istragama i suđenjima za ratne zločine.


Posjet njemačke ministrice Kijevu


U Kijevu bi Annalena Baerbock trebala formalno ponovno otvoriti veleposlanstvo Njemačke, koje je u glavnom gradu Ukrajine bilo zatvoreno od veljače, a osoblje je radilo iz zapadne Ukrajine i Berlina.


Posjet šefice njemačke diplomacije Ukrajini događa se u vrijeme rasprave o tome kada će i hoće li njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Frank-Walter Steinmeier putovati u Ukrajinu u znak potpore toj zemlji u njezinoj obrani od ruske invazije.


Između Ukrajine i Njemačke došlo je do tenzija otkad je Steinmeieru u travnju rečeno da ne dolazi u Kijev, zbog njegovih veza s Rusijom i općenite kritike ukrajinskog vodstva na račun Berlina zbog sporosti u slanju vojne pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!