16:11 / 27.02.2022.

Autor: P.F./Hina

Njemačke i austrijske željeznice nude besplatan prijevoz ukrajinskim izbjeglicama

Vlak, ilustracija

Vlak, ilustracija

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Njemačka željeznica (Deutsche Bahn) ponudila je besplatni prijevoz svim Ukrajincima koji s poljsko-ukrajinske granice žele stići do Njemačke, a sličnu ponudu objavile su i Austrijske željeznice.

- Od nedjelje svi ukrajinski državljani mogu besplatno koristiti vlakove iz Poljske u smjeru Njemačke.  DB stoji u prisnom kontaktu s vlastima i željezničkim kompanijama u Poljskoj, priopćio je Deutsche Bahn (DB).

Prema informacijama DB-a iz Przemysla na poljsko-njemačkoj granici i iz Varšave dnevno prometuje šest EC vlakova.

Na poljsko-ukrajinskoj granici se okupilo na desetke tisuća Ukrajinaca od kojih mnogi žele nastaviti dalje prema rodbini u Njemačkoj gdje živi oko 150.000 Ukrajinaca.

Slična ponuda državljanima Ukrajine, kako je priopćilo ministarstvo prometa u Beču, stigla je i od Austrijske državne željeznice (ÖBB).

- Još smo jučer s ÖBB-om dogovorili da Ukrajinci koji se nalaze u bijegu od ratnih razaranja mogu besplatno koristiti vlakove Austrijske željeznice. Vrlo je važno da u ovom trenutku reagiramo brzo i nekomplicirano i to i činimo, rekla je ministrica prometa i zaštite prometa Leonore Gewessler. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!