Njemački zrakoplovi u borbenim položajima zbog ruskih aviona iznad Baltika

14.03.2023.

10:08

Autor: HRT/D.M./Hina

Borbeni zrakoplov, arhivska fotografija

Borbeni zrakoplov, arhivska fotografija

Foto: Lisi Niesner / Reuters

Njemački ratni zrakoplovi, stacionirani na istočnom krilu NATO-a, su od kolovoza prošle godine 27 puta zauzeli borbene položaje nakon upozorenja na nepoznati zrakoplov u području Baltika, priopćilo je u utorak njemačko ratno zrakoplovstvo, Luftwafe.

Tijekom raspoređivanja zrakoplova, njemačke snage su iznad Baltičkog mora identificirale ruski vojni zrakoplov, rekao je glasnogovornik Luftwafea. Za njemačke zrakoplove Eurofighter Typhoons bila je oglašena uzbuna kada se nepoznati zrakoplov približio baltičkom zračnm prostoru bez signala transpondera ili radio kontakta.

U Estoniji je od kolovoza prošle godine stacionirano više od 150 njemačkih vojnika u cilju zaštite zračnog prostora istočnog krila NATO-a. Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u srijedu bi trebao posjetiti zračnu bazu Amari.

Tri baltičke države i članice NATO-a, Estonija, Litva i Latvija, nemaju svoje vlastite zračne snage te NATO koristi litavske baze Amari i Siauliai kako bi nadgledao taj zračni prostor. NATO saveznici se rotiraju u raspoređivanju zrakoplova i osoblja u tim bazama. Njemačka sudjeluje u toj misiji od 2005.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!