10:20 / 30.09.2020.

Autor: I.D./HINA

Njujorčani bez maski plaćat će kazne

Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Foto: - / REUTERS

Kazne će biti do 1000 dolara.
New York će uvesti kazne za sve one koji ne nose maske. Njujorški policajci će najprije ponuditi besplatne maske onima koje nađu bez maski u javnosti. Ako osoba odbije, dobit će kaznu, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio u utorak.Sve o koronavirusu

Osim New Yorka, 28 drugih država zabilježilo je povećanje broja zaraženih u posljednja dva tjedna te porast hospitalizacija zbog koronavirusa u nekoliko država Srednjeg zapada.

- Njujorški policajci najprije će ponuditi besplatne maske onima koje nađu bez maski u javnosti. Ako osoba odbije, dobit će kaznu. Ne želimo kažnjavati ljude, ali ako budemo morali, kažnjavat ćemo, rekao je de Blasio novinarima.

Kazne će provoditi, među ostalima, gradska policija i dužnosnici ministarstva zdravstva.

- Kazne će biti do 1000 dolara, premda većinnom neće premašivati 500 dolara, napisao je glasnogovornik gradonačelnika Mitch Schwartz u mailu.

Izbjegao je reći hoće li se to jednako provoditi i prema pripadnicima gradske policije, od kojih su mnogi viđeni bez maski unatoč gradonačelnikovoj preporuci. Slične je odredbe ovog mjeseca uvela državna uprava gradskog prijevoza. Putnici koji odbijaju nositi masku u javnom prijevozu plaćaju kaznu od 50 dolara.

Gradska stopa pozitivnih na koronavirus je 3,25 posto, prema privremenim podacima, prvi put viša od 3 posto od lipnja. U travnju, kad je grad bio globalno žarište pandemije, svaki je dan bilo više od 5000 ljudi pozitivno u usporedbi s nekoliko stotina sada, kada je testiranje rasprostranjenije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!