21:24 / 23.08.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

Norveški aktivisti protiv nafte upali u ministarstvo

Prosvjed aktivista pokreta Extinction Rebellion

Prosvjed aktivista pokreta Extinction Rebellion

Foto: Gwladys Fouche / REUTERS

Upavši u ministarstvo nafte i blokiravši važno raskrižje, aktivisti pokreta Extinction Rebellion započeli su u ponedjeljak u Oslu niz prosvjednih akcija protiv norveške naftne politike zbog čega ih je 29 uhićeno.

Prerušeni u polarne medvjede ili odjeveni u crno, deseci aktivista blokirali su ulaz u ministarstvo nafte i energetike istaknuvši transparent "Zabranite naftu, život ispred profita", a neki su i upali u zgradu.

Drugi su privremeno blokirali promet na važnom raskrižju u Oslu.

Extinction Rebellion traži da Norveška obustavi istraživanja naftnih nalazišta i da postupno prekine proizvodnju nafte.

Akcije građanskog neposluha najavili su za cijeli tjedan u Oslu, kao i tijekom dva tjedna u Londonu, gdje su se tisuće aktivista okupile na Trgu Trafalgar. Norveška policija objavila je da je uhitila 29 aktivista koji su odbili maknuti se s ceste.

- Ostat ćemo ovdje sve dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni, rekla je za AFP Jenny Jaeger, 21-godišnja aktivistkinja koja je upala u predvorje ministarstva nafte gdje planira provesti noć.

UN-ovi stručnjaci proglasili su u izvješću 9. kolovoza "crvenu uzbunu za čovječanstvo" jer sve svijet brže zagrijava nego se do sada mislilo.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ocijenio je da je to izvješće označilo kraj fosilnim gorivima, Norveška i dalje dodjeluje licence za istraživanje nafte u svojim vodama.

- Isporučivat ćemo energiju svijetu sve dok bude potražnje, poručila je u lipnju ministrica za naftu, Tina Bru.

- Vlada će prema tome nastaviti provoditi naftnu politiku koja će olakšati isplativu proizvodnju nafte i plina u sklopu norveške klimatske politike, dodala je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!