Nova studija: Prvi slučaj COVID-a prodavač na tržnici u Wuhanu

19.11.2021.

08:09

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Prvi poznati slučaj COVID-a bio je prodavač na tržnici u kineskom gradu Wuhanu, a ne računovođa za kojeg se činilo da nema veze s tom tržnicom, ali čiji je slučaj pridonio nagađanjima da je virus mogao iscuriti iz laboratorija, prema novoj američkoj studiji.

Podrijetlo virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19 ostaje nejasno i jedan je od glavnih izvora napetosti između Kine i Sjedinjenih Država. Zajednička studija Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ove je godine gotovo odbacila teoriju da je koronavirus nastao u laboratoriju, rekavši da je najvjerojatnija hipoteza da su se ljudi zarazili prirodnim putem, vjerojatno preko trgovine divljim životinjama.

Skupina stručnjaka pod vodstvom WHO-a provela je četiri tjedna u gradu Wuhanu i oko njega s kineskim znanstvenicima te su u zajedničkom izvješću u ožujku zaključili da se virus SARS-CoV-2 vjerojatno prenio sa šišmiša na ljude putem druge životinje, ali da su potrebna daljnja istraživanja.

Računovođa, za kojeg se općenito smatralo da je prva osoba s COVID-om, izvijestio je da su se njegovi prvi simptomi pojavili 16. prosinca, nekoliko dana nakon što se prvotno bilo vjerovalo, rekao je Michael Worobey, voditelj ekologije i evolucijske biologije na Sveučilištu Arizona, u studiji objavljenoj u časopisu Science u četvrtak. Zabunu je izazvao problem sa zubima koji je računovođa imao 8. prosinca.

- Simptomi su mu se pojavili nakon više slučajeva kod radnika na tržnici Huanan, zbog čega je prodavač morskih plodova ondje bio najraniji poznati slučaj, s početkom bolesti 11. prosinca, navodi se u studiji. U studiji je rečeno da je većina ranih simptomatskih slučajeva povezana s tržnicom, točnije sa zapadnim dijelom gdje su bili kavezi rakuna, te je pružen jak dokaz da je izvor pandemije na tržnici živih životinja.


WHO je prošlog mjeseca predložio novi stručni panel za istraživanje podrijetla koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!