16:58 / 01.04.2021.

Autor: Hina/D.M./HRT

Nova varijanta koronavirusa sa 40 mutacija

ilustracija

ilustracija

Foto: Peter Endig / PIXSELL

Afričke zdravstvene vlasti detektirale su novu varijantu koronavirusa kod putnika koji je putovao iz Tanzanije u Angolu. Afrički centri za kontrolu bolesti (CDC) objavili su da varijanta ima oko 40 mutacija.

Čelnik CDC-a John Nkengasong rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak da je "zasigurno riječ o varijanti koja izaziva zabrinutost". Tanzanija ne objavljuje podatke o zaraženima koronavirusom pa se varijantu ne može pratiti. Predsjednik John Magufuli, koji je preminuo nedavno, protivio se borbi protiv koronavirusa.

Nkengasong je rekao da se još ne može znati hoće li postojeća cjepiva biti djelotvorna protiv te varijante virusa. Upozorio je da je Afrika na putu prema trećem valu pandemije covida-19. Britanska i južnoafrička varijanta virusa potvrđene su u 18 afričkih zemalja, po podacima CDC-a.

Nkengasong je pozdravio odluku Johnson&Johnsona da svoje cjepivo proizvodi u Južnoafričkoj Republici. Tvrtka je dogovorila isporuku 220 milijuna doza cjepiva, uz mogućnost dodatnih 180 milijuna, a većinom će ih proizvesti u Južnoafričkoj Republici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!