00:17 / 02.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Nove restrikcije u svijetu zbog pandemije

Foto: Sergio Perez/REUTERS

Foto: Sergio Perez/REUTERS

Foto: - / REUTERS

U pandemiji covida-19 u svijetu je umrlo najmanje 1.018.634 ljudi, po podacima agencije France Presse. Dijagnosticirano je više od 34 milijuna slučajeva zaraze.
Pokazatelji pandemije Covida-19 i dalje su sve lošiji u Europi, napose u Francuskoj, gdje bi se u ponedjeljak u Parizu mogao proglasiti najviši stupanj opasnosti, i Španjolskoj, gdje su vlasti odlučile uvesti karantenu u Madridu.
Italija: Prvi puta od travnja preko 2000 novozaraženih u jednom danu 
Istraživanje: Nema jasne veze između otvaranja škola i rasta broja novozaraženih
Cjepivo tvrtke Moderna neće biti dostupno do američkih izbora 

Francuska

U Parizu i u užoj okolici mogle bi se uvesti nove restrikcije ako se potvrdi širenje epidemije, rekao je francuski ministar zdravstva Olivier Veran.

- To znači da će stanovnici Pariza i malog prstena privremeno drastično smanjiti društvenu interakciju, u svakom slučaju više nego što su to ranije činili: nema više obiteljskih druženja, nema zabava, barovi se potpuno zatvaraju, rekao je. Upozorio je da se stanje "pogoršava" u Lilleu, Lyonu, Grenobleu, Toulouseu i Saint Etienneu. U Francuskoj je ukupan broj umrlih veći od 32.000.

Španjolska
Oko 5 milijuna stanovnika Španjolske, od čega većina u Madridu i u okolici, od subote neće smjeti napuštati gradove kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, objavila je španjolska vlada. Španjolska vlada je objavila da će se posebne mjere uvesti u svim gradovima s više od 100.000 stanovnika u kojima je koronavirus dijagnosticiran kod 500 od 100.000 stanovnika. Trenutačno je 11 takvih gradova u kojima živi ukupno 4,8 milijuna stanovnika.

Od subote stanovnici Madrida i devet predgrađa neće smjeti slobodno izlaziti iz grada. Policija bi trebala kontrolirati prilaze te propuštati samo one s potvrdom o odlasku na posao, na sudove, u bolnice, škole ili pri povratku kućama. Ulaz će biti dopušten pod istim uvjetima, a kazne za kršenje iznosit će 600 eura.

Unutar Madrida smjet će se okupljati najviše šest osoba umjesto dosadašnjih deset. Kafići, restorani i trgovine trebali bi smanjiti kapacitet 50 posto, te će primati klijente do 22 sata a u 23 sata moraju prestati s radom.  Nakon toga će smjeti raditi samo ljekarne i benzinske crpke.


Madrid, foto: Sergio Perez/REUTERS

Velika Britanija
U Velikoj Britaniji nove restrikcije su uvedene u Liverpoolu. Na tom području s 1,5 milijuna stanovnika u zatvorenom prostoru bit će zabranjeni bliski kontakti među onima koji nisu članovi iste obitelji. Preporučuje se da se ne ide na sportska događanja, u posjet domovima za starije i da se ne putuje ako to nije nužno.

Takva su ograničenja jučer već bila stupila na snagu u dijelu sjeveroistoka Engleske. Dodaju se mjerama koje su već proglašene za čitavu zemlju i u skladu s kojima se kafići, restorani i barovi moraju zatvoriti u 22.00 sata a skupovi su ograničeni na šest ljudi, vani i u zatvorenom prostoru.

Njemačka
Zbog pogoršanja pokazatelja Njemačka je proširila svoj popis rizičnih područja na susjednu Belgiju, Island i dijelove Europe, a gotovo čitava Francuska je proglašena rizičnom.

Belgija
U Belgiji, koja je među europskim zemljama najteže stradalim u pandemiji koronavirusa, broj umrlih je prešao 10.000 u srijedu, na dan kada su vlasti predstavile mobilnu aplikaciju za praćenje kontakata. Barovi i kafići u Bruxellesu od ponedjeljka se zatvaraju u 23.00 sata u okviru novih restrikcija zbog širenja covida-19.

Italija 
U posljednja 24 sata u Italiji je zabilježeno 2548 novozaraženih koronavirusom. Italij je tako prvi put od kraja travnja premašila broj od 2000 novih slučajeva zaraze, priopćilo je ministarstvo zdravstva. Posljednji puta je Italija imala preko 2000 zaraženih u jednom danu 29. travnja.

U pandemiji Covida-19 u svijetu je umrlo najmanje 1.018.634 ljudi, po podacima agencije France Presse. Dijagnosticirano je više od 34 milijuna slučajeva zaraze.
Sjedinjene Države su najgore prošle, kako po broju umrlih (206.959), tako i zaraženih (7.233.946). Prate ih Brazil (143.952 umrla), Indija (98.678), Meksiko (77.646) i Ujedinjeno Kraljevstvo (42.143).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!