12:04 / 10.10.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Novi Južni Wales postupno ublažava COVID-ograničenja

Melbourne

Melbourne

Foto: Dave Hewison / Shutterstock

Zahvaljujući visokoj procijepljenosti, australska država Novi Južni Wales i glavni grad Sydney od sutra postupno ublažavaju ograničenja zbog Covida, ali se posljedično pripremaju i za porast broja zaraženih i hospitalizacija.

Novi Južni Wales, najmnogoljudnija australska država, danas je izvijestio o 477 novih slučajeva koronavirusa i šest smrtnih slučajeva, u epidemiji u kojoj je pet milijuna ljudi u glavnom gradu Sydneyu zatvoreno sto dana.

No, kako je država dosegla prag od 70 posto potpuno cijepljenog stanovništva, Novi Južni Wales je spreman ublažiti neka ograničenja i ponovno otvoriti mnoge tvrtke.

- Ovo je veliki trenutak za našu državu i za sve u Novom Južnom Walesu - zaslužili ste to. Prošlo je stotinu dana krvi i znoja, bez piva, ali sutra se vraćamo u akciju - rekao je premijer Dominic Perrottet.

Na pitanje što će prvo učiniti u ponedjeljak, Perrottet je odgovorio: "Otići ću se ošišati."

Lokalni mediji izvijestili su da su rezervacije za frizerske i kozmetičke salone već tjednima popunjene, a radno vrijeme im je produženo kako bi mogli primiti što više osoba. Međutim, mnoga ograničenja javnog okupljanja ostat će na snazi još tjednima.

Susjedna Victoria i njezin glavni grad Melbourne u blokadi su od početka kolovoza. Ta je država danas izvijestila o 1890 novih i pet smrtnih slučajeva. Očekuje se da će se Victoria ponovno otvoriti krajem listopada, nakon što se 70 posto njezinih stanovnika potpuno cijepi. U toj se državi planira i održavanje Melbourne Cup, najpoznatije australske konjske utrke, 2. studenoga, s 10.000 posjetitelja.

Gotovo 62 posto Australaca sa 16 i više godina primilo je dvije doze cjepiva. Nakon što se 80 posto Australaca, koji ispunjavaju uvjete, potpuno cijepi, zemlja će početi postupno otvarati međunarodne granice, zatvorene od ožujka 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!