08:56 / 26.08.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Australski Novi Južni Wales prvi put potvrdio više od 1000 zaraženih u 24 sata

Širenje zaraze u Australiji

Širenje zaraze u Australiji

Foto: Loren Elliott / REUTERS

Australska država Novi Južni Wales prvi put je od početka pandemije covida-19 potvrdila 1000 novozaraženih u jednom danu. 

U toj državi potvrđeno je 1029 lokalno zaraženih u posljednja 24 sata, objavile su u četvrtak zdravstvene vlasti.

Premijerka te države Gladys Berejiklian najavila je da će mjere zatvaranja biti malo ublažene za one koji se cijepe, a počet će od 13. rujna.

Tako će se članovi kućanstava koji su svi cijepljeni moći družiti na otvorenom radi rekreacije, no samo u skladu s policijskim satom. Moći će i vježbati sat vremena na dan.

To je prvi korak u mjerama popuštanja koje će vlasti provoditi tek kada 70 do 80 posto odraslog stanovništva bude cijepljeno.

Australija je od izbijanja pandemije bila prilično uspješna u eliminaciji širenja zaraze držeći međunarodne granice zatvorenima i namećući strogi lockdown.

No u više od osam tjedana zatvaranja u širem području Sydneya (Greater Sydney) zbog visoko zaraznog soja delta, vlasti nisu uspjele svesti na ništicu broj novozaraženih.

Nakon lošeg početka kampanje cijepljenja, djelomice nastalog zbog konfuzije u nabavi cjepiva AstraZeneca, vlade australskih država ubrzano nastoje nadoknaditi izgubljeno vrijeme i postići 80-postotnu procijepljenost stanovništva protiv covida.

Novi Južni Wales, država od nekih 8 milijuna stanovnika, potpuno je cijepila gotovo 33 posto odraslih, a više od 60 posto primilo je prvu dozu.

Šire područje Sydneya ostat će zatvoreno sve do kraja rujna, a u ostatku države lockdown će biti na snazi barem do 10. rujna.

Australija s ukupno 25 milijuna ljudi potpuno je cijepila 31 posto svoje populacije.

Od početka pandemije potvrđeno je u cijeloj Australiji 46.000 slučajeva koronavirusa i gotovo tisuću umrlih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!